Gelukt! ESA-ruimtesonde als eerste in baan van komeet

Gelukt! ESA-ruimtesonde als eerste in baan van komeet

06-08-2014 09:49 Laatste update: 28-04-2018 04:45

De Europese sonde Rosetta is als er als eerste ooit in geslaagd om in de baan van een komeet te komen.

Ruimtesonde Rosetta werd afgelopen januari na 2,5 jaar uit een winterslaap gewekt. Rosetta heeft een belangrijke stap gezet in de missie van haar leven: vanmorgen tussen rond half twaalf kwam de sonde bij de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko aan. Een spannend moment voor de Nederlander Fred Jansen, die het Rosetta-project leidt.

Eerste sonde in de baan van komeet

Na een reis van in totaal tien jaar, heeft Rosetta het hemellichaam eindelijk bereikt. Met een serie raketstootjes werd de sonde zo dicht mogelijk bij de komeet gebracht: met succes. Door de lage zwaartekracht van 67P/Churyumov-Gerasimenko is dat namelijk nog niet zo gemakkelijk. Bij aankoop tweette Rosetta: 'Hallo, komeet!'

Landen in november

Nu Rosetta in een baan om de komeet zweeft, volgt de volgende grote missie van de sonde in november. Dan moet Rosetta's Philae-sonde op de komeet gaan landen voor nauwkeurigere metingen en analyses. De komeet wordt bestudeerd om uit te zoeken welke rol dit soort hemellichamen spelen in de vorming van het zonnestelsel.

De aankomst van Rosetta was vanmorgen te volgen via onderstaande livestream en het Twitter-account van Rosetta. Het is nu wachten op de eerste foto's in hoge resolutie van de komeet.

Lees ook:

Ruimtesonde na 2,5 jaar slaap: Hello, World!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s