Tegen gezichtsherkenning? Gebruik make-up...

Tegen gezichtsherkenning? Gebruik make-up...

06-08-2014 09:00 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Heb je liever niet dat slimme beveiligingscamera's je overal herkennen? Hele zware make-up kan helpen.

Nee, je hipsterbaard laten staan helpt niets als je niet wil dat slimme beveiligingscamera’s je herkennen en volgen. Beter is het om gewoon hele zware make-up op je wangen te smeren en een paar plukken haar over je gezicht te laten vallen.

Het idee achter de zware make-up is dat de door de camera’s gebruikte algoritmes een gezicht daardoor niet langer als een gezicht herkennen. De schaduwen rond de jukbeenderen en neus, de symmetrie van het gezicht: maak de make-up gek genoeg en je kunt de camerasoftware voor de gek houden.

Journalist Robinson Meyer van The Atlantic probeerde het uit. Dat viel nog niet mee. Alleen al het aanbrengen van de make-up duurde drie kwartier, schrijft hij in een vermakelijk artikel. Pas daarna kon hij de stad in.

Zijn belangrijkste conclusie na enkele dagen met zware make-up door Washington DC forenzen: door jezelf ‘onzichtbaar’ te maken voor computers word je juist weer heel opvallend voor andere mensen. “Iedereen kijkt naar je. Je bent je er voortdurend van bewust dat je make-up draagt”, aldus Meyer, die zich af en toe voelde als ‘een verdwaalde mascotte’.

Bovendien blijkt de methode toch niet zo fool proof als gehoopt. Zo slaagde Meyer er lang niet altijd in om Big Brother voor de gek te houden. Afgaande op testen met de facial recognition-algoritmes in zijn iPhone had hij een successcore van 60 procent.

Misschien dat een andere vermomming dan toch beter is. Wat te denken van een paraplu met heel veel led-lampjes bijvoorbeeld? Bij voorkeur te dragen in combinatie met een ‘jammer coat’ die alle radiosignalen blokkeert.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s