Head-up display voor in auto werkt met je smartphone

Head-up display voor in auto werkt met je smartphone

06-08-2014 06:38 Laatste update: 28-04-2018 04:45
Author profile picture

Floris Poort

Navdy is een head-up display voor in de auto dat je koppelt aan je smartphone. Handig en veilig.

De hud, of head-up display, is een van de meest tot de verbeelding sprekende technologieën: informatie die op een raam wordt geprojecteerd en zo in het luchtledige lijkt te zweven. Navdy is zo’n hud, en het is de bedoeling dat je ’m achter het stuur op het dashboard van je auto zet.

Dam projecteert Navdy alles wat je tijdens het rijden moet weten: de route, of je gebeld wordt en door wie, welke muziek er speelt en of je een sms’je hebt gehad. Hoe tof ook, in de eerste plaats is Navdy namelijk gemaakt om je leven veiliger te maken. Want hoewel we weten dat het niet mag en dat het gevaarlijk is, zo nu en grijpen we in de auto allemaal naar onze smartphone. En zelfs als je je telefoon in een carkit hebt staan, is het onveilig om hem tijdens het rijden te bedienen. Je haalt immers je ogen van de weg, en moet je aandacht verdelen.

Slimme projectie

Dat lost Navdy makkelijk op, je kijkt immers dwars door het transparante scherm waar alle informatie op wordt geprojecteerd. Dat ziet er volgens de makers uit alsof er twee meter verderop een doorzichtig scherm in de lucht zweeft. Omdat de projector 40 keer feller is dan het gemiddelde smartphone-scherm, moet Navdy zelfs bij fel zonlicht nog af te lezen zijn.

Het apparaatje draait op Android en kan informatie van zowel Android-telefoons als iPhones ontvangen. In eerste instantie ondersteunt het apps als Google Maps, de muziek-app en de telefoon-app. Je bestuurt Navdy met je stem en met simpele handgebaren: zwaai met een vinger om je telefoon op te nemen, steek een hand op om op te hangen. Zo heb je je handen altijd zo dicht mogelijk bij het stuur en hoef je niet na te denken over wat je moet doen. Nandy komt begin volgend jaar met enkel Engelse spraakbesturing op de markt, voor 499 dolar. Wie vooruit bestelt betaal 299 dollar.

bekijk op YouTube

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s