'Kunstmatige intelligentie groter gevaar dan atoombom'

'Kunstmatige intelligentie groter gevaar dan atoombom'

04-08-2014 11:31 Laatste update: 28-04-2018 04:45

Elon Musk, de CEO van SpaceX en Tesla, uit zijn bezorgdheid over 'artificial intelligence'. Denk aan Terminator...

Elon Musk is als oprichter van SpaceX en Tesla één van de groten op aarde als het gaat om technologische vooruitgang, maar kunstmatige intelligentie vindt hij een beetje eng. Sterker: hij noemt het 'in potentie gevaarlijker dan atoombommen'.

Voorouders van robots

Musk deed de uitspraak op Twitter. Hij vervolgde zijn tweet met een eng scenario: "Hopelijk zijn wij niet de biologische voorgangers van digitale superintelligentie. Helaas begint het daar wel steeds meer op te lijken."

Terminator

Het is niet de eerste keer dat Musk zijn angsten voor een opstand van robots bekend maakt. Dat deed hij al eerder in juni, tijdens een interview met CNBC. Daar legde hij uit waarom hij het AI-bedrijf Vicarious had overgenomen, dat als missie heeft om 'kunstmatige intelligentie op menselijk niveau toe te passen in visie, taal en motoriek'. "Ik hou graag een oogje in het zeil wat er op het gebied van kunstmatige intelligentie gebeurt", zei de 43-jarige ondernemer toen. "De technologie kan in potentie zeer gevaarlijk zijn. Hier zijn films over gemaakt weet je, zoals Terminator."

'Wees voorzichtig met AI'

Toch is Elon Musk niet compleet tégen kunstmatige intelligentie: hij wil auto’s van Tesla nota bene zelfrijdend maken. Het enige wat hij wil is ons erop attent maken dat we voorzichtig met deze technologie moeten omspringen. Staat bij dezen genoteerd, Musk.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s