
'Meerijdienst' UberPOP is illegaal en wordt beboet
De inspectie noemt Ubers nieuwe, goedkope dienst voor meerijden met particulieren illegaal en wil boetes uitdelen. Maar Uber gaat gewoon door.
Uber startte vanochtend in Amsterdam met een nieuwe goedkopere optie, UberPOP. Daarmee kan je meerijden met particulieren in hun eigen personenauto's. Ritten met deze niet-professionele chauffeurs zijn een stuk goedkoper dan met gewone taxi's, ze kosten ongeveer de helft zelfs. UberPOP leidde meteen tot woede van de hele taxi-branche, die de dienst illegaal noemde.
Inspectie wil boetes uitdelen
De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt nu dat UberPOP inderdaad aanzet tot illegaal taxivervoer. De toezichthouder beschouwt UberPOP-chauffeurs als 'snorders', die maximaal 4200 euro boete kunnen krijgen als ze worden gepakt. UberPOP-chauffeurs zouden zich volgens de inspectie moeten houden aan dezelfde regels als reguliere taxi's, en dat is nu niet het geval. De inspectie wil ook Uber zelf aanpakken.
Uber: we gaan door
Uber is het oneens met de inspectie en gaat voorlopig gewoon door met UberPOP in Amsterdam. De dienst faciliteert volgens Uber geen taxivervoer, maar alleen 'meerijden'. In Hamburg hief de rechter onlangs een eerder verbod op UberPOP om die reden nog op. De volgende stap bepaalt Uber pas zodra de inspectie een procesverbaal heeft opgemaakt.
"Wij zijn bereid met de inspectie, de gemeente Amsterdam en andere belanghebbenden in gesprek te blijven over deze innovatieve vervoersoplossing," aldus het bedrijf. UberPOP telt in Amsterdam overigens nog maar met 20 chauffeurs en nog maar een klein deel van de gebruikers krijgt de optie te zien. De twee reguliere opties, Uber Black en Uber Lux, worden verzorgd door professionele taxi-chauffeurs.
'Zo illegaal als de pest'
Volgens de wet mogen particulieren niet zomaar personen vervoeren tegen betaling. Taxibedrijven en hun chauffeurs moeten zich aan allerlei regels houden. Zo moeten taxichauffeurs een CCV-B-diploma en een chauffeurspas hebben. Uber eist alleen van UberPOP-chauffeurs dat ze minimaal 21 jaar zijn, een verklaring van goed gedrag hebben en een interne training hebben voltooid. Volgens het bedrijf worden UberPOP-chauffeurs vooraf gescreend.
Taxicentrale Amsterdam kondigde al aan samen met de branchevereniging van taxibedrijven naar de rechter te stappen als UberPOP niet verboden zou worden. "UberPOP is zo illegaal als de pest", zegt ook Bas Vos is voorzitter van het Amsterdams Platform Kwaliteitstaxi.
Nee, reageerde de Nederlandse Uber-directeur Niek van Leeuwen: "De huidige wetgeving is onduidelijk en verouderd."
Neelie Kroes is pro-Uber
Minister Kamp van Economische Zaken lijkt het met Uber eens. Hij stelde onlangs dat hij de wet mogelijk wil aanpassen om belemmeringen voor apps als Uber weg te nemen. Innovatieve vervoerapps als Uber hebben ook de steun van eurocomissaris Neelie Kroes, die vandaag nog een tweet verstuurde dat ze blij was dat UberPOP zonder problemen van start kon gaan in Amsterdam. Oeps...
convertedNodes'Bestuurders niet verzekerd'
Een ander kritiekpunt op UberPOP betreft de verzekering. Bestuurders zouden bij UberPOP niet altijd zijn verzekerd bij ongelukken, omdat autoverzekeringen meestal geen commerciële ritten dekken, aldus het Verbond van Verzekeraars. In veel voorwaarden staat expliciet dat gebruik als taxi niet onder de dekking valt.
Passagiers zouden wel altijd zijn verzekerd en bij schade recht hebben op een vergoeding.
Protesten overal in Europa
In meerdere Europese steden proberen autoriteiten UberPOP aan banden te leggen wegens overtreden van wet- en regelgeving. Taxichauffeurs voerden in juni al grote demonstraties tegen de app. In Brussel zijn al zeker 11 auto's van UberPOP-chauffeurs in beslag genomen.
Maar in het Duitse Hamburg hief de rechter vorige week een verbod op de dienst juist weer op.
convertedNodes Meer apps voor goedkope ritten
Er zijn ook andere apps om voordeliger rondgereden te worden. Zo richt Blablacar zich ook op het mobiel delen van ritten, waarbij de passagier een deel van brandstofkosten aan de bestuurder betaalt. BlablaCar is sinds kort ook in Nederland actief.
Taxi-startup Tinker lift vandaag ook mee (yep) met de rol rond UberPOP en meldt ritjes van Amsterdam naar Schiphol vanaf 9,95 euro aan te bieden: "met een gediplomeerde taxichauffeur via een erkend taxibedrijf". Bij UberPOP kost een ritje Amsterdam-centrum naar Schiphol 21 euro, bij gewone taxi's het dubbele. Tinker laat klanten ritten minimaal een dag van tevoren boeken via zijn site en rijdt alleen van en naar luchthavens. De startup reserveert ritten bij bestaande, regionale taxibedrijven.