
Not OKCupid: datingsite experimenteerde op gebruikers
De populaire datingsite OKCupid speelde met de gegevens van gebruikers, om te zien wat er gebeurde.
OKCupid is één van de populairste datingsites in de VS. De site leunt op een paar bekende peilers: profielfoto’s, profielteksten en een algoritme dat berekent wie het best met wie matcht. Maar hoe goed werken die dingen, vroeg de site zich af. Om dat uit te proberen deed het een paar experimenten. Wie daar problemen mee heeft, kan het internet beter vermijden, schrijven de ontwikkelaars.
Foto’s en teksten
Ten eerste: hoe belangrijk is de profielfoto? Dat ligt er maar net aan. OKCupid verwijderde een middag lang bewust profielfoto’s van alle gebruikers. Er was meteen een flinke dip in het aantal nieuwe gesprekken dat gebruikers met elkaar aanknoopten. Maar gebruikers die wél aan het chatten waren, deden dat langer en deelden meer informatie. (Hoe OKCupid dat weet wordt niet verteld, beetje creepy.)
Maar toen OKCupid de foto's weer inschakelde, smolten de diepgaande gesprekken als sneeuw voor de zon. "Alsof je midden in de nacht het licht in een café aanzet", vergelijkt de site. Dus die foto is toch best bepalend, maar hoe bepalend? Daarvoor liet OKCupid zijn gebruikers elkaar beoordelen op zowel foto als profieltekst. Wat bleek? Het oordeel gebaseerd op tekst was altijd gelijk aan het oordeel over de profielfoto.
Looks en persoonlijkheid zijn volgens OKCupid-gebruikers gelijk
Dus: was iemand knap, dan had 'ie volgens de gebruikers van OKCupid ook meteen een leuke persoonlijkheid. Zelfs wanneer er helemaal geen profieltekst bleek te zijn! Om dat extra te testen toonde OKCupid een deel van zijn gebruikers een profiel met tekst en foto, en een ander deel hetzelfde profiel zonder tekst. Het oordeel kwam vrijwel overeen, wat volgens OKCupid betekent dat de profieltekst zo goed als verwaarloosbaar is.
Liefdes-algoritme
Zo werd OKCupid ook benieuwd naar de effectiviteit van het algoritme waarmee het mensen koppelt. En daarom toonde het expres de verkeerde percentages. Mensen die voor 90 procent matchten werd verteld dat het maar 30 procent klikte en andersom. Wat bleek? Wanneer OKCupid mensen vertelde dat ze goed bij elkaar pasten, dan gingen ze ook sneller over tot een gesprek.
Aantal gesprekken nadat OKCupid tegen zijn gebruikers loog
Toch gingen mensen die wél bij elkaar passen, maar dat niet te horen kregen bijna net zo vaak met elkaar in gesprek. En het hoogst scoorde alsnog mensen die bij elkaar passen en dat ook gewoon te zien krijgen. Volgens OKCupid is dat hét bewijs dat hun algoritme een goed beginpunt is, een duwtje in de rug, maar dat zijn gebruikers het alsnog zelf moeten opknappen.