Truc: zo vind je snel de tarieven bij meeste providers

Truc: zo vind je snel de tarieven bij meeste providers

Update: 28 april 2018 om 04:45
PRAAT MEE!

Providers verstoppen tarieven en voorwaarden te veel op hun sites, klaagt de Consumentenbond. Maar er is een trucje.

Telecombedrijven zijn op hun sites te onduidelijk over voorwaarden als houdbaarheid van het beltegoed en afronden bij abonnementen, stelt de Consumentenbond na onderzoek. Vervelend is dat je bij nogal wat providers veel kliks nodig hebt om bepaalde voorwaarden en informatie te zien. Knopjes, i-tjes, vraagtekens en extra linkjes, bedrijven doen er alles aan om in hun vormgeving de voorwaarden te 'verstoppen'.

Online bestelproces

De Consumentenbond vindt dat providers aan het begin van het online bestelproces naast de kosten ook de voorwaarden duidelijk moeten vermelden, bijvoorbeeld over wat er gebeurt als je over je bundel heen gaat. "Vooral Ben, MTV Mobile, Simyo, Tele2, T-Mobile, Vodafone en Youfone zijn onduidelijk over de voorwaarden."

T-Mobile geeft alle informatie pas als je al je gegevens al hebt ingevuld: "Er staat dan een tarievenlink naar een pagina met allerlei abonnementen en waaruit je dan het abonnement moet kiezen dat van toepassing is. Daarna kun je klikken naar de pdf met tarieven waar je dan ook weer in moet zoeken."

Handig trucje

De bond heeft een truc voor je: de tarievenoverzichten kun je veelal vinden via het webadres www.providernaam.nl/tarieven. Dit werkt bij elf van de dertien onderzochte providers. Alleen bij Hollandse Nieuwe en Youfone staan ze niet op deze URL's.

Houdbaar beltegoed

De Consumentenbond pleit al langer voor houdbaarheid van beltegoed en het afronden op secondes. Dat laatste hebben KPN en Hi doorgevoerd voor alle nieuwe abonnementen. Vodafone komt maar met één variant met langer houdbaar tegoed. T-Mobile heeft nog geen plannen bekendgemaakt op dit vlak.

Er zijn dus nog altijd geen providers met abonnementen waarbij én wordt afgerond op secondes én het beltegoed een jaar houdbaar is. Tot teleurstelling van de Consumentenbond: "Alle providers lijken de essentie te missen: ze dwingen consumenten te kíezen tussen afronden op secondes of langer houdbaar tegoed. Maar consumenten willen gewoon af van deze rare, oneerlijke voorwaarden, zodat ze beter abonnementen kunnen vergelijken en krijgen waar ze voor betalen."