Checklist voordat je de beta van OS X Yosemite installeert

Checklist voordat je de beta van OS X Yosemite installeert

Update: 28 april 2018 om 04:45
PRAAT MEE!

Apple laat je de beta van de nieuwe OS X-versie proberen. Waar moet je op letten als je Yosemite installeert?

Tot nu toe was het draaien van beta-versies van OS X enkel weggelegd voor ontwikkelaars met een betaald Apple Developer-account. Maar Apple heeft kennelijk besloten wat opener te worden, en laat 1 miljoen gewone gebruikers vanaf vanavond alvast OS X Yosemite proberen. Inschrijven kan hier, de uiteindelijke versie is pas in de herfst verkrijgbaar.

Is het dan wel veilig die beta nu al te installeren? Nou, het blijft een beta, dus op eigen risico, maar aangezien Apple de beta aanbiedt zou het moeten kunnen. Reken er in elk geval op dat er nog dingen veranderen tussen nu en de uiteindelijke release, en verwacht ook bugs. En er zijn nog wat dingen om rekening mee te houden wanneer je de beta wilt installeren.

Backup

Maak backups. Da's sowieso belangrijk, maar zeker wanneer je een beta gaat installeren. Je kan hiervoor Apple's eigen Time Machine-oplossing gebruiken. Dat is vooral handig voor het geval je terug wilt naar het huidige Mavericks. Met Time Machine ben je dan snel weer helemaal operationeel. Het kan ook geen kwaad om je bestanden daarnaast op te slaan op bijvoorbeeld Dropbox of Google Drive.

Apps

Als je Yosemite probeert is het wel zo handig als de apps die je vaak gebruikt ook gewoon werken. Een beta is immers bedoeld om ontwikkelaars de kans te geven eventuele fouten te repareren, dus de kans bestaat dat niet elke app nu al vlekkeloos werkt. Gelukkig kun je op Roaring Apps makkelijk per app zien of die wel of niet foutloos werkt met Yosemite.

Partitie

Het is mogelijk de beta van Yosemite gewoon over OS X Mavericks te installeren. Dat is, nogmaals, op eigen risico. In het ideale geval heb je twee Macs, en kun je Yosemite zonder problemen op één van de twee uitproberen. Heb je dat niet, dan is een aparte schijf-partitie voor Yosemite een prima alternatief.

Zo'n partitie maken is simpel, en kan zowel op je interne harde schrijf als op een extern model. Open Schijfhulpprogramma (of Disk Utility) en kies de schijf die wilt opdelen. Kies het tab partitie en geef aan hoe groot je je partitie wilt maken; hij moet minstens 20 gb groot zijn. Ga akkoord en je hebt je schijf opgedeeld.

Kies bij het installeren van de beta van Yosemite vervolgens die partitie. Eenmaal geïnstalleerd kies je de partitie met beta in Systeemvoorkeuren als opstartschijf, en klaar ben je. Loop je in de beta tegen teveel problemen aan, dan wissel je makkelijk terug naar je stabiele versie van Mavericks.

Koppeling met iOS 8 en iCloud Drive

Naast het compleet nieuwe uiterlijk zijn de koppeling met iOS 8 en cloudopslagdienst iCloud Drive de grootste vernieuwingen in Yosemite. Omdat er geen publieke beta van iOS 8 is, werken de telefoon-koppeling, Instant Hotspot en Handoff helaas nog niet. iCloud Drive is wel beschikbaar, maar let op: eenmaal overgestapt is je iCloud-data niet meer beschikbaar op apparaten zonder Yosemite of iOS 8. Bepaal voor jezelf of je de beta in dat geval interessant genoeg is om te installeren.

Het blijft een beta

Vergeet niet dat het hier om beta gaat, en niet zoals de beta-fase waar Gmail jarenlang in verkeerde. Het is echt een testversie van een besturingssysteem, dat wordt uitgegeven om fouten te ontdekken voordat het als gepolijst eindproduct aangeboden wordt. Wees voorbereid op bugs, vreemd gedrag, het verliezen van data en andere onvolkomenheden die je van Apple misschien niet bent gewend.

Lees ook: Wat is er allemaal nieuw in OS X Yosemite?