
Cultuur bingen? Crowdfundsucces voor nieuwe cultuurpas
Doel gehaald: 2500 mensen betalen 15 euro per maand en gaan gratis of met 50% korting naar optredens, films en expo's.
Weer een Nederlands crowdfundsucces op cultureel gebied. Het initiatief Public probeerde de afgelopen weken "2500 cultuuroptimisten" te vinden voor de lancering van een nieuwe cultuurpas in Amsterdam. Dat moest binnen 50 dagen lukken, want er moet gestart worden bij het begin van het culturele seizoen in september.
Voor 15 euro per maand kan je gratis (in de helft van de gevallen), of anders met 50% korting, naar maandelijks zo'n dertig culturele events in de hoofdstad. Van concerten tot films, van dansvoorstellingen tot exposities. Ruim 40 bekende cultuurinstellingen doen mee, zoals het Stedelijk Museum, Melkweg, Mediamatic, Eye Filminstituut en het Muziekgebouw aan 't IJ. Het is een zeer gevarieerd aanbod en veel grote cultuuraanbieders doen mee. Daarmee is Public een tamelijk uniek initiatief, misschien zelfs wel internationaal. (Correct me if i'm wrong...)
De helft van het Public-geld gaat naar de instellingen en de makers van voorstellingen. Oftewel: hierdoor is bepaalde cultuur mogelijk die anders wegens geldgebrek wellicht helemaal niet aangeboden zou worden. Wellicht een lichtpuntje in de culturele sector, na alle jaren van bezuinigingen.
DeCorrespondent
De afgelopen weken spande het er wel om of het doel van 2500 leden zou worden gehaald. Maandagavond was het zover. Inmiddels staat de teller bijna op 2600 man. De crowdfundingcampagne vond vooral via social media plaats. De site van Public lijkt qua vormgeving trouwens heel erg op die van die andere grote Nederlandse crowdfundinghit, De Correspondent. Kennelijk een effectief design, want die journalistieke site haalde vorig jaar ruim 9 ton op, een record.
Als er 2600 Public-leden een jaar lid blijven komt er ook bijna een half miljoen euro binnen. Daar valt best wat cultuur voor te maken. Andere Amsterdammers en bezoekers profiteren er dan in feite ook van mee. Het programma voor Public-leden begint zich intussen al te vullen.
Belang kaartverkoop groeit
Voor culturele instellingen biedt dit een kans om wat minder mainstream te programmeren. Voor hen geldt dat ze door opdrogen van subsidies steeds meer afhankelijk worden van inkomsten uit kaartverkoop en dus moeten weten of er voldoende mensen komen.
"Het gevaar bestaat dat er straks minder ruimte is voor jonge makers en artiesten die de grenzen opzoeken. Dat moeten we voorkomen. Cultuur heeft altijd publiek nodig, maar we moeten oppassen dat het vermaken van dat publiek het enige doel wordt", zeggen Public-initiatiefnemers Bas Morsch en Leon Caren, ook bekend van het alternatieve muziekplatform Subbacultcha. Zij denken dat er meer publiek is voor 'vooruitstrevende' kunst en cultuur dan vaak wordt gedacht. Maar de financiële drempel mag lager.
Naar buiten in plaats van binge-watchen
Met zo'n lidmaatschap ga je vaker de deur uit in plaats van hele avonden op de bank series kijken, hopen ze. "We weten uit ervaring wat de kracht kan zijn van een lidmaatschap en hoe het kan worden ingezet om meer publiek op de been te brengen en tegelijkertijd inkomsten te generen voor kunst en cultuur."
Nu dit in Amsterdam van de grond lijkt te komen, is het afwachten op soortgelijke initiatieven in andere grote steden. Goed voorbeeld doet volgen?