
Google in tegenaanval over massaal gebruikt 'vergeetrecht'
Google strijdt met een nieuwe 'adviesraad' tegen het dubieuze 'vergeetrecht'. Al van 250.000 webpagina's is verzocht ze te schrappen.
Het Europese Hof van Justitie oordeelde in mei dat burgers het recht om vergeten te worden hebben en dat zoekmachine daarom bepaalde privacygevoelige gegevens moeten verwijderen als die 'niet meer relevant' zijn. Als gevolg van dat vonnis is Google gedwongen om verzoeken tot verwijderen te behandelen. Dat gebeurt via een nieuw webformulier.
Stortvloed aan verwijderverzoeken
De afgelopen weken is Google bedolven onder verwijderverzoeken. In totaal gaat het om 70.000 verzoeken over in totaal 250.000 webpagina's, schrijft Google-manager David Drummond in een opiniestuk in de Britse krant The Guardian.
Een probleem is volgens Drummond dat sommige verwijderverzoeken komen van publieke personen, onder wie politici, criminelen en professionals, die negatieve journalistieke publicaties willen laten schrappen. Dat kan ingaan tegen het publiek belang, stelt de Google-manager.
Google maakt in dat soort gevallen een inschatting hoe betrouwbaar de bron van de publicatie is en 'de relevantie van de informatie voor de maatschappij'. Dat is uiteraard subjectief, maar dat kan niet anders. Het vonnis is nu eenmaal weinig concreet qua criteria.
Raad van Advies
Google wil de komende tijd publicitair de tegenaanval kiezen over het vergeetrecht en heeft hiervoor een 10-koppige raad van advies gevormd. De raad zal zes Europese landen bezoeken om het debat over het vergeetrecht aan te gaan, schrijft de New York Times. Er moet volgens Google een betere balans komen 'tussen het recht om te weten en het recht op privacy'.
Volgens critici kan het Europese vonnis leiden tot censuur en de inperking van de vrijheid van meningsuiting. Zo was er al een scheidsrechter die negatieve krantenartikelen uit de zoekindex verwijderd wilde hebben.
Jimmy 'Wiki' Wales
In de nieuwe Google-commissie zit onder meer Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Ook Google's ex-ceo Eric Schmidt is present, evenals experts uit de wetenschap en de media. Google wil met de commissie te weten komen hoe Europese experts staan ten opzichte van het thema privacy rond zoekmachines.
Indirect is het uiteraard een lobby die wat Google betreft wellicht kan leiden tot nieuwe wetgeving die gunstiger uitpakt voor zoekmachines. In de tussentijd zegt Google zich zo goed mogelijk te willen houden aan de uitspraak van het hof.
Zelf iets te verwijderen uit de zoekindex? Ga naar Google's webformulier...