
Duurtest: Groengas in Audi's A3 g-tron, deel 2
Rijden op groengas blijkt verbazingwekkend weinig pionieren te vereisen.
Ik herinner me de eerste ritjes in de elektrische Nissan Leaf nog goed. Altijd met één oog op het resterende aantal kilometers en de oplaadpalen in de buurt netjes uit het hoofd geleerd. Na enkele weken was dat wel over, maar het bleef twee jaar geleden voelen als pionieren. De eerste ritjes met de Audi A3 g-tron niet.
De motor loopt maximaal 400 kilometer op 14 kilo groen gas, maar mocht je dan geen pomp kunnen vinden, dan schakelt hij naadloos over op benzine. Daar kun je vervolgens 1000 kilometer mee rondrijden op zoek naar een Orangegas installatie. Gezien er alleen in de stad Groningen al meerdere van staan heb je dat extra bereik nooit écht nodig.
Twee vulopeningen: niks geen lelijke LPG dop in de bumper.
Ook het vullen van de installatie is geen rocketscience: geen laadpasjes, geen laadpalen die al bezet blijken. Slang aankoppelen, op start drukken en in no time heb je voor nog geen 15 euro de tank weer helemaal vol.
Irritant genoeg betaal je wel meer wegenbelasting voor deze auto dan voor een vergelijkbare benzinewagen. In Groningen is dat 246 euro per kwartaal, terwijl dezelfde auto op benzine 174 euro per kwartaal kost. Dat verschil verdien je rap terug door de lage kosten per kilometer, maar het is feitelijk van de zotte dat je voor een schonere auto meer wegenbelasting betaald in een tijd waarin CO2 uitstoot alles bepalend is.
Hoe Truman Show is dit? De auto die wij rijden in dezelfde kleur met dezelfde bestickering bij het tankstation in Dokkum.
Klassiek Audi
Wie in de g-tron rijdt kan maar aan één ding zien dat dit geen reguliere Audi is. Er prijken namelijk twee brandstofmeters op het dashboard. Eentje voor de CNG, de andere voor benzine. Voor de rest is het klassiek Audi. Het dashboard is helder en overzichtelijk, vormgegeven door een minimalist die bruikbaarheid niet over het hoofd ziet en in materiaalgebruik en subtiele details de bestuurder een goed gevoel wil geven in plaats van met zwierige vormen en overbodige detaillering indruk te willen maken.
De Audi is understated en alles riekt naar bouwkwaliteit. De interface van de navigatie, media, telefoon en radio is op dit moment mijn absolute favoriet. Vergeleken met de ook bijzonder indrukwekkende schermen van BMW is het makkelijker je weg te vinden door minder opsmuk en grafische krachtpatserij. Het in kunnen voeren van een bestemming door die te spellen met je vinger op het touchpad blijft een feestje.
Enige smet op het blazoen is het feit dat linksom draaien van de controller naar beneden scrollt en rechtsom draaien naar boven. Ik kan daar onmogelijk aan wennen en met mij meer mensen, want ik begreep dat in toekomstige Audi's die functie wordt omgedraaid.
Prijs
De A3 Sportback (5 deurs) g-tron (CNG) kost kaal 30'000 euro. Duurste upgrade op onze auto is het Pro Line S pakket van 5 mille. Dat geeft de auto een veel sportiever uiterlijk en interieur, maar haalt ook iets van de ingetogen sublieme lijnen weg. Kwestie van smaak. Dure verfjes op het exterieur kosten gezamenlijk zo'n 1500 euro.
Aanrader is wel het 'MMI navigatie plus pakket'. Kost 1600 euro, maar dan heb je een prachtig media en navigatiesysteem. Wil je daar je iPhone bedraad op aansluiten, dan wordt je echter nog een keer uitgewrongen, want de phonebox kost (exclusief het stekkertje) nog eens bijna 1200 euro. Heb je wel betere ontvangst met je mobiel voor trouwens.
De led-koplampen geven de auto een chique uitstraling voor 1000 hele euro's. Het assistentiepakket van 2101 euro (waar zit die laatste euro in, vraag ik me af) geeft je de beste uitvinding sinds de climate control: adaptive cruise control. Niet zoals in de Citroën C4 Picasso eentje die half laf een beetje afremt en daarna de moed afgeeft. Nee, deze zet je helemaal stil achter een file en met een handbeweging volgt deze de file weer als hij wat begint te rijden.
In dezelfde kadodoos zit ook nog active lane assist (houdt je netjes binnen de lijntjes) en parkeerhulp plus. Dat is een beetje een tegenvaller, want met het woord plus verwacht ik dat de Audi zich minimaal zelf in kan parkeren, maar niets daarvan. Zelfs geen mooi 360 graden-camerabeeld zoals in de Citroën. Ouderwetse piepjes, daar moeten we het mee doen.
Volgende week volgt onze conclusie.
Lees ook:
Deel 1 in de duurtest met de Audi A3 g-tron
Duurtest met de reguliere A3
Duurtest met de Citroën C4 Picasso