
Dit pindavormige gebouw is ontworpen door computers
Wat er gebeurt als je algoritmes inzet als architect.
De Landesgartenschau Exhibition Hall in de Duitse plaats Schwäbisch Gmünd heeft een bijzondere vorm. Het gebouw voor tentoonstellingen lijkt op een enorme pinda. De ontwerpers zijn geen mensen, maar algoritmes.
Foto: Roland Halbe
Superdunne schil
Het gebouw laat zien wat er mogelijk is met computerontwerpen. De 'schil' van het gebouw bestaat uit 243 multiplex platen die aan elkaar vastzitten met 7600 naden. De platen zijn slechts 50 millimeter dik. Als je dat in perspectief zet, is dat dunner dan een eierschaal.
De bouw van het expositiegebouw is een project van de Universiteit van Stuttgart. De hoofdvraag voor aanvang was: 'Hoe maak je een veerkrachtige, houten structuur met zo min mogelijk materiaal?' Computers hielpen met het beantwoorden van die vraag.
Het beste van mens en computer
Software bepaalde met behulp van algoritmes dat dit de optimale vorm was voor het gebouw. De vorm van de verschillende platen werd door de computer bepaald en gemaakt. Hoewel, de software werd natuurlijk door mensen ontworpen. Het project moest echter 'het beste van mens en computer' naar boven brengen, stelt Achim Menges, professor aan de Universiteit van Stuttgart. "Deze manier van ontwerpen geeft architecten de kans om designs te verkennen die zonder computers niet mogelijk zouden zijn."
Hieronder kun je in een cool filmpje kijken hoe de bouw van de Landesgartenschau Exhibition Hall in zijn werk ging.