Afgedankte NASA-sonde na bijna 20 jaar weer aan de praat

Afgedankte NASA-sonde na bijna 20 jaar weer aan de praat

Update: 28 april 2018 om 05:16
PRAAT MEE!

De motoren van een afgedankte NASA-sonde werken dankzij crowdfunding weer, nadat de satelliet sinds 1997 doelloos rondzweefde.

De International Sun-EArth Explorer 3 (ISEE-3) ging in 1997 met pensioen, na 19 jaar lang in dienst te zijn geweest voor NASA. Hij zweeft sindsdien doelloos door het heelal, terwijl de sonde oorspronkelijk verschillende missies kreeg toegewezen, zoals het observeren van de zon. De laatste keer dat de motoren draaiden was in 1987.

In mei dit jaar zamelde een groep amateurwetenschappers van Space College genoeg geld in via crowdfunding (ruim 150 duizend dollar) om de satelliet weer in werking te krijgen. NASA gaf de groep zowaar toestemming om de ISEE-3 over te nemen.

Vlakbij de aarde

Nu is de satelliet sinds 36 jaar in de buurt van de aarde en afgelopen weekend had het team een doorbraak: ze kregen de motoren van het ruimtetoestel in werking. Daarmee konden ze de draaiing van de ISEE-3 van 19.16 omwentelingen per minuut opvoeren naar 19.76 per minuut.

Nu de sonde weer op zijn oorspronkelijke snelheid is, wordt hij in een positie geleid waarin de communicatie met de aarde beter is.

Nieuwe missie

Het team van wetenschappers onderzoekt de komende weken hoe de 13 wetenschappelijke instrumenten aan boord van de sonde eraan toe zijn. Op 6 augustus is de ISEE-3 wel heel dichtbij: op slechts 50 kilometer boven het oppervlak van de maan. Als alles volgens plan gaat, wordt de sonde terug gestuurd naar zijn oorspronkelijke werkgebied. Vanuit daar probeert het team hem naar een komeet sturen die nog niet is onderzocht.

Lees ook:

NASA: 'Hier hebben jullie onze satelliet'