Wat het WK nóg beter kan maken: een plat design

Wat het WK nóg beter kan maken: een plat design

Update: 28 april 2018 om 05:16
PRAAT MEE!

Ontwerpers waren niet onder de indruk van de WK-presentatie en maakten een nieuw concept.

Tot nu toe hebben we helemaal niets te klagen over het WK. De wedstrijden zijn ongekend spannend, er wordt veel gescoord en Nederland is nog in de race voor de wereldtitel. Het enige wat nog ontbreekt is een fatsoenlijk design.

Om te beginnen is het logo dit WK niet om aan te zien: het lijkt wel een facepalm (als je het ziet, kun je niets anders meer zien). Daarnaast zitten we anno 2014 nog steeds naar zo'n lelijke timer linksboven in het scherm te kijken. Dat kan anders, bedachten ontwerpers Guus ter Beek, Tayfun Sarier, Jordon Cheung en George Grace. Zij maakten een concept dat de presentatie van het WK een stuk moderner zou maken.

Klok en scorebord

Om te beginnen werden de klok en het scorebord aangepakt. De tijd wordt in het platte design van het concept weergegeven als cirkel. Een groot cijfer geeft de minuten weer, kleinere cijfers daaronder zijn secondes. Om de cirkel loopt een lijn, als die vol is, is het einde wedstrijd. In blessuretijd loopt er een extra rode lijn in hoger tempo langs de cirkel om de druk nog eens op te voeren.

Naast de klok zie je de score. De twee landen staan onder elkaar en worden in de kleuren van hun shirts weergegeven. "Een nationale vlag kan verwarrend zijn, omdat die soms niet overeen komt met de shirts", schrijven de ontwerpers op Medium. "Door shirtkleuren op het scorebord te tonen, kun je de teams direct van elkaar onderscheiden."

Live notificaties

Als er iets gebeurt op het veld, bijvoorbeeld bij een gele kaart of een doelpunt, komt er een notificatie in beeld met een supersimpel icoon. Op dezelfde manier kan live het balbezit worden weergegeven. Allemaal in plat design en met duidelijke kleuren.

Omdat infographics helpen in een oogopslag iets duidelijk te maken, wilden de ontwerpers ook dat integreren. Zo bundelden ze fun facts en interessante feiten in een scherm dat voor de wedstrijd getoond kan worden. Je ziet bijvoorbeeld het stadion, hoeveel graden het is, hoeveel mensen er in het stadion zijn en hoe wat de lokale tijd in Brazilië is.

Opstelling

Als laatste werd ook de opstelling onder handen genomen. "Het scherm waarin de opstelling getoond wordt is belangrijk", schrijft het team. "Hier begint de spanning voor de wedstrijd pas echt. De meeste kijkers willen de opstelling van de tegenstander snel bekijken en kijken hoe die in verhouding staat met 'hun eigen' formatie. Waarom zouden we zo'n speciaal moment voor de wedstrijd er niet goed uit laten zien?"