3D-printen van organen komt dichterbij

3D-printen van organen komt dichterbij

Update: 28 april 2018 om 05:16
PRAAT MEE!

Wetenschappers kunnen nu werkende bloedvaten 'bio-printen'. Het 3d-printen van werkende organen komt daarmee in zicht.

Onderzoekers van de Universiteit van Sydney, MIT, Harvard en Stanford hebben bloedvaten weten te 'bio-printen'. De vaten kunnen 3d-geprinte organen voorzien van voedingsstoffen en zuurstof of kunnen afvalstoffen verwerken. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd. De onderzoekers noemen de snelle en makkelijke productie van werkende bloedvaten een doorbraak.

"Stel je voor dat je een ziekenhuis binnenloopt en dat er een volledig werkend orgaan voor je wordt gedrukt, met alle cellen, eiwitten en bloedvaten op de juiste plaats, simpelweg door op de printknop te drukken", aldus de leider van het project. Dat toekomstbeeld is nog steeds "ver weg", geeft hij toe, maar dit resultaat biedt hoop dat het uiteindelijk mogelijk wordt.

Om de netwerken van bloedvaten te 3D-printen gebruikten de onderzoekers hele fijne, verbonden vezels die werden bedekt met menselijke endotheelcellen, die zich tussen het stromende bloed en de vaatwanden bevinden. Ze voegden een eiwitachtig materiaal toe en verhardden de structuur middels licht. Vervolgens haalden ze de vezels weg. Na een week vormde het materiaal bestaande uit holle cellen zich tot stabiele bloedvaten.

In laboratoria is het al langer mogelijk om bloedvaten te kweken, maar door de gebruikte 3d-printing-techniek zou het proces sneller en goedkoper worden. Ook Duitse wetenschappers slaagden er in 2011 in hun lab al in om bloedvaten te 3d-printen. Onderzoek naar kunstmatig produceren van organen is belangrijk omdat er te weinig menselijke orgaandonoren zijn.