Bright Ideas 002: Monument Valley, Brenno de Winter, startups

Bright Ideas 002: Monument Valley, Brenno de Winter, startups

11-04-2014 21:23 Laatste update: 28-04-2018 06:18

tonie

Over: de mooiste game van nu, Brenno de Winter, een 'plat' OS X, ploeterende startups en het 'platfond' van smartphones.

Nog maar 10 dagen geleden verscheen de eerste editie van Bright Ideas, ons nieuwe tweewekelijkse compacte web-magazine. De tweede editie komt nu wat eerder, want we willen voortaan op vrijdagavond verschijnen. Als een goed begin van je weekend, zeg maar. Wat staat er zoal in?

Ga naar Bright Ideas

Spelen in een werk van Escher

Monument Valley, de meest bijzondere game van 2014. En een van de bestverkochte. De speler beweegt zich door een wereld waar de wetten van M.C. Escher gelden, vol onmogelijke vormen. Bright Ideas sprak met de maker, Ken Wong. Hij kwam per toeval het werk Klimmen en dalen van M.C. Escher tegen en was direct gegrepen. "Het leek me een heel tof idee om een game te maken waarbij je delen van het level zou moeten bewegen om het eind te bereiken."

Interview met Brenno de Winter: staatsgevaarlijk?

Onderzoeksjournalist Brenno de Winter, gespecialiseerd in security en privacy, staat op de zwarte lijst van de Nationale Politie. Hij wordt tegengewerkt en geïntimideerd. Waarom? En waarom is dat kwalijk? "Ik ben vooral geïrriteerd door de onbeschofte manier waarop de politieleiding mij probeert te profileren. Dat is nergens voor nodig: ik vorm geen gevaar", aldus de man die eerder de ov-chipkaart kraakte en met valse id-bewijzen allerlei overheidsgebouwen binnenkwam. En dat deed hij om hele goede redenen.

Smartphones zijn sequels

Het jachtseizoen voor smartphones is geopend. De belangen zijn enorm maar de spanning is helaas verdwenen, vindt Erwin van der Zande. "De economische belangen zijn te groot geworden om al te wilde sprongen te wagen. De smartphone is ons aller primo gizmo en de markt is nog niet verzadigd. Relevanter is dat we het plafond bereiken van de smartphone in zijn huidige vorm."

Startup Scene deel I: Snelkookpan

In de startupscene jagen enthousiaste jonge ondernemers hun dromen na. Bright-blogger Jody brengt de scene in kaart in een drieluik. In deel 1: ploeteren en accelerators. "Er is meer voor nodig dan alleen met je MacBook Air bij de Starbucks te gaan zitten. Je moet met hart en ziel ergens hard voor willen werken."

i meets Mac

Na iOS krijgt ook Apple's OS X een 'plat design', met felle kleuren en gradients. De eerste serieuze ontwerpen van een plat OS X duiken op. En die zien er helemaal niet verkeerd uit. Bright Ideas sprak met ontwerpers die al hun eigen concepten hebben gemaakt. "Zo’n drastische verandering als iOS 7 wordt het denk ik niet."

Re: Ideas

We geven een terugblik op de launch van Bright Ideas en jullie eerste feedback. Sommigen hadden moeite met registreren - allemaal opgelost of anders: mail ons! De eerste reacties waren nog beter dan we hadden gehoopt. "Bright Ideas is iets waar ik op zat te wachten zonder dat ik het wist." En wat gaan we nog te verbeteren?

Ga naar Bright Ideas

Editie 1 in citaten


De allereerste editie van Bright Ideas gemist? Geen nood, die blijft natuurlijk online staan. We schreven over onze ervaringen met Google Glass en fitness-trackers, het masterplan van Tesla-oprichter Elon Musk, onze droomtelefoon en hoe een garagehouder een revolutionair geboorte-apparaat uitvond. De eerste editie in quotes:

Waarom je Google Glass niet opzet:

"Of Glass in zijn huidige vorm een gadget is voor dagelijks gebruik voor een breed publiek valt te betwijfelen. Juist omdat het 'eyewear' is, letterlijk en figuurlijk een opzichtige vorm, zal hij niet voor iedereen interessant of wenselijk zijn."

Over al die armbandjes die je bewegingen meten:

"In het halfjaar dat ik mijn Fitbit droeg, ging ik niet meer bewegen dan daarvoor en kwam ik erachter dan ik ook zonder precieze cijfers best aardig kan inschatten of ik veel of weinig, goed of slecht heb geslapen. De armband ligt nu in een la."

Over het plan van Tesla's Elon Musk voor een mega-fabriek voor accu's:

"Net zoals Tesla de elektrische motor verbeterde is de kans groot dat de accupakketten uit de Gigafactory straks een significant beter bereik geven dan wat nu gerealiseerd kan worden. Met een beetje mazzel druppelt deze vernieuwing zelfs door tot in de batterij van onze smartphones, tablets, en laptops."

Een gynaecoloog over een revolutionair geboorte-instrument - nota bene uitgevonden door een autogaragehouder:

"Ik dacht dat het een grap was, met een verborgen camera of zo. Maar toen ik het prototype in werking zag, heb ik mijn mening snel bijgesteld."

Over de volmaakte smartphone:

"Siri zou ons dan probleemloos van dienst zijn en uiteindelijk steeds slimmer worden. Maar weer niet zó slim als 'Samantha' in de film Her. We dromen dan wel van onze ideale smartphone, maar we gaan er niet mee daten."

Abonneren?

Zo. Dat was de inhoud van de eerste twee afleveringen van Bright Ideas. Ons compacte online magazine verschijnt om de week en kost tijdelijk slechts 20 euro per jaar (daarna 24). Je kan je abonneren door eerst een gratis Bright Bunch-lidmaatschap aan te maken en daar een abonnement op Bright Ideas aan toe te voegen. Bright Ideas is te lezen op alle apparaten met een scherm en internet.

PS: Onder huidige en nieuwe abonnees verloten we een Google Glass! De uitslag wordt op 1 juni bekend gemaakt.

Ga naar Bright Ideas

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s