
Drie dingen die niet veranderen door het 'downloadverbod'
Van het vonnis dat een eind maakt aan ons 'gedogen' van downloaden uit illegale bron ga je weinig merken.
Door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie donderdag is downloaden uit illegale bron in Nederland niet langer toegestaan. De zaak ging eigenlijk over de vraag of de illegale downloads mogen meetellen bij het bepalen van de hoogte van de thuiskopieheffing. Nu betaal je 2,50 euro of 5 euro per smartphones, tablet, laptop en settopbox, als compensatie voor kopiëren van auteursrechtelijk bescherm materiaal. Maar een download uit illegale bron is volgens de rechter niet te zien als een thuiskopie.
De vraag is nu wat die uitspraak eigenlijk in de praktijk voor verschil maakt. Niet veel:
De wet verandert niet
De Nederlandse wet hoeft niet te worden aangepast. Het hof zegt in feite dat Nederland de huidige wet al die tijd verkeerd heeft uitgelegd. Er werd iets gedoogd wat volgens de wet niet mocht.
De aanpak van down/uploaders verandert niet
Stichting Brein treedt in Nederland namens rechthebbenden op tegen piraterij. En die rechthebbenden hebben Brein opgedragen zich alleen te richten op illegale websites en diensten die geld verdienen met auteursrechtschendingen. "Brein richt zich dus op de illegale winkels op het internet en niet op downloadende gebruikers. Dat beleid blijft onveranderd", aldus de stichting.
Brein treedt eigenlijk ook nooit op tegen gewone particulieren die wel eens iets via torrents downloaden én daardoor dus ook uploaden. Zolang je dat met mate doet en niet de hele dag zit te uploaden, lijkt er voorlopig weinig aan de hand. Uploaden was altijd al illegaal en toch zijn er in ons land niet of zelden individuele torrentgebruikers vervolgd, wel de makers van torrentsites waarop de bestanden makkelijker te vinden zijn en die er geld aan verdienden (via advertenties).
Downloadgedrag verandert hierdoor niet
Mensen die niet bereid zijn een paar euro te betalen voor het streamen van een film, zullen dat ook nu niet ineens gaan doen. Toen The Pirate Bay werd geblokkeerd door de Nederlandse providers de afgelopen jaren, nam het gebruik in ons land ook niet eens heel erg af. De downloaders maakten gewoon gebruik van de omwegen.
Oftwel: deze groep gaat niet na één uitspraak van een rechter opeens zijn gewoonten veranderen. Deze mensen zijn mogelijk alleen met een nog uitgebreider, actueler en goedkoper legaal aanbod te verleiden tot betalen. Op dat vlak gaat het steeds beter, zie de opmars van Spotify en Netflix. Daardoor begint het thema 'downloaden uit illegale bron' voor de omzet van de entertainmentindustrie al steeds minder relevant te worden.
Wél lagere thuiskopieheffing
Wat wel zal veranderen: de hoogte van de thuiskopieheffing. Die moet nu opnieuw worden vastgesteld in het overleg tussen fabrikanten, winkels en rechtenorganisaties. Het zal je gadgets hooguit een paar euro goedkoper maken. Zoals gezegd is de heffing voor laptops, smartphones en tablets nu 2,50 of 5 euro. Straks is hij misschien 1,50 of 3 euro.