Jammer dan: er geldt vanaf nu een downloadverbod in Nederland

Jammer dan: er geldt vanaf nu een downloadverbod in Nederland

10-04-2014 08:22 Laatste update: 28-04-2018 06:18

tonie

Zat eraan te komen: Nederland voert vanwege een Europees vonnis nu ook een downloadverbod in. Per direct.

Het Europese Hof van justitie heeft donderdag geoordeeld (PDF) dat de Nederlandse thuiskopieregeling niet door de beugel kan. Dit omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen kopieën uit legale en illegale bronnen. Gevolg van de uitspraak is dat Nederland downloaden uit illegale bron vanaf nu is verboden. De Tweede Kamer hield een wettelijk downloadverbod jarenlang tegen.

Het kabinet liet na de uitspraak weten dat het per direct is verboden om te downloaden uit illegale bron, omdat het hof heeft besloten dat bestaande wetgeving anders moet worden uitgelegd. Er is daardoor niet per se een wetswijziging nodig, aldus een Justitie-woordvoerder.

Thuiskopieheffing moet omlaag

De zaak ging over het bepalen van de hoogte van de thuiskopieheffing en was aangespannen door elektronicafabrikanten en winkelketens. Zij vinden dat ze te veel moeten betalen. In Nederland is het nu zo dat downloaden van illegaal materiaal wordt gezien als hetzelfde als kopiëren van een cd of dvd, waar de kopieheffing voor geldt. De hoogte van de thuiskopieheffing is dus ook gebaseerd op geschatte downloads uit illegale bron.

Die situatie deugt volgens het Europese Hof niet. Er moet wél onderscheid worden gemaakt.

De thuiskopieheffing zou nu omlaag kunnen. De heffing geldt sinds vorig jaar ook voor mobiele apparaten, computers en harde schijven. Je betaalt 5 euro per laptop, smartphone (16 GB of meer), tablet (8 GB of meer) en settopbox (160 GB of meer). Bij lagere opslagcapaciteiten is de heffing voor deze apparaten 2,50 euro.

Downloaden software en games al verboden

Nederland is nu nog een van de weinige landen waar downloaden van muziek, films en boeken uit illegale bronnen nog niet bij wet is verboden. Voor games en software is dat trouwens al wél het geval. Uploaden is uiteraard ook al langer illegaal.

De meerderheid van de Tweede Kamer was jarenlang tegenstander van een downloadverbod en verwees de voorstellen hiertoe van het kabinet keer op keer naar de prullenbak. De politiek stelde onder meer dat vervolging van downloaden zou leiden tot een aantasting van de privacy van burgers.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s