Hij ligt er: de eerste weg met glowing lights

Hij ligt er: de eerste weg met glowing lights

10-04-2014 08:03 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Daan Roosegaarde's experiment krijgt vorm in Brabant. Lichtgevende lijnen als begin van de 'slimme snelweg'.

Het idee bestaat al een tijdje, maar de eerste stappen richting een slimme snelweg zijn gezet. Bij Oss zijn op de N329 lijnen aangebracht die overdag licht absorberen en dat in het donker weer afstraalt. Als proef zijn deze 'glowing lights' op een lengte 500 meter van de weg gezet.

Groen en veilig

Deze belijning is een idee van kunstenaar Daan Roosegaarde. Samen met bouwbedrijf Herijmans werd een verfsoort gemaakt die minstens acht uur blijft stralen in het donker. Op stukken weg zonder lantaarnpalen is er op die manier toch belichting. "Als er zon is, laadt de zon de lijnen op", zegt Roosegaarde. Bij bewolking krijgen de lijning een oppepper via een zonnepaneel.

Slimme snelweg

Daan Roosegaarde is al enkele jaren bezig met de opzet van een slimme snelweg. "De focus ligt altijd op de auto, om die slimmer en energieneutraler te maken, maar de wegen bepalen veel meer het landschap", zegt hij. In de planning liggen onder meer een wegdek die elektrische auto's kan opladen en oplichtende sneeuwvlokjes bij gladheid.

Lampen aanhouden

Voorlopig blijft de proef beperkt tot de weg bij Oss, Heijmans heeft nog geen opdrachten gekregen om uit te breiden. Wil je naar de glowing lights gaan kijken, doe dat dan in de avonduren maar met de lichten aan. "We hebben zelfs gemerkt dat mensen hun lichten uitdeden om te ervargen hoe mooi de strepen zijn, maar dat kunnen we niet goedkeuren", laat het bouwbedrijf weten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s