Wat raad jij Windows XP-gebruikers aan? De opties op een rij

Wat raad jij Windows XP-gebruikers aan? De opties op een rij

08-04-2014 20:22 Laatste update: 28-04-2018 06:49

tonie

Kloppen vrienden en familie die nu nog Windows XP gebruiken bij je aan om advies? Dit zijn hun opties.

Windows XP heeft dinsdag zijn laatste beveiligingsupdate gekregen en daarmee is Microsoft gestopt met de ondersteuning van het 13 jaar oude systeem. Dat is een belangrijk moment voor de techwereld. Wereldwijd werken nog veel machines met het verouderde en onveilige XP. Maar nu lekken niet meer worden gefixt, kunnen hackers straks nog geluk op.

Een kleine miljoen Nederlanders gebruikt nog XP. Op onze bezoekers kunnen we trots zijn: nog maar 3 procent gebruikte afgelopen maand Windows XP om Bright.nl te bezoeken. Maar er is een goede kans dat er mensen in je omgeving nu iets in de media lezen over het passeren van de XP-deadline en jou de komende tijd om hulp komen vragen: "Ik heb nog XP. Wat moet ik doen?" De mogelijkheden op een rij:


1 - Koop een Windows 8-computer

Het is een goed moment om een nieuwe computer te kopen. Veel pc-fabrikanten geven momenteel vanwege de XP-deadline allerlei kortingen. Laptops met Windows 8 zijn er vanaf circa 350 euro en all-in-one-pc's vanaf ongeveer 700 euro. Windows 8 is wel flink wennen voor verstokte XP-gebruikers, maar Microsoft belooft dat later dit jaar het aloude startmenu in een nieuwe vorm ook weer terugkeert.

Voordelen: snel, modern, veilig, veel keuze in apparaten, soms tijdelijke kortingen
Nadelen: ziet er anders uit, nog geen startmenu, kosten


2 - Koop een Windows 7-computer

Er zijn ook nog computers met Windows 7 te koop. Wees er wel snel bij want de voorraden raken op en uiterlijk oktober dit jaar moeten de Windows 7-pc's zelfs uit de winkels verdwenen zijn.

Voordelen: Windows 7 lijkt meer op XP dan Windows 8, veilig en snel
Nadelen: kosten, in 2020 stopt de ondersteuning...


3 - Installeer Windows 8 of Windows 7

Geen geld voor een nieuwe computer? Upgrade alleen het besturingssysteem. Voor zowel Windows 8 als Windows 7 geldt dat er minimaal 1 GB RAM en 16 GB vrij op je harde schijf nodig is. Op computers van tien jaar wordt het dus vrij lastig. Losse licenties voor Windows 7 zijn niet meer via Microsoft te krijgen, maar nog wel bij webwinkels, vanaf 90 euro. De voorraden zullen nu wel snel slinken.

Voordelen: goedkoper
Nadelen: computer werkt mogelijk traag door verouderde hardware


4 - Installeer Linux

Linux is een gratis alternatief, dat ook nog eens op veel verouderde computers redelijk draait. Maar de installatie is misschien voor digibeten te veel gevraagd. Zij zullen ook nogal moeten wennen aan de andere interface en werking. Maar er zijn ook Linux-versies met een vormgeving vergelijkbaar met Windows XP, zoals Zorin en LXLE. De populairste Linux-versie is Ubuntu, die niet op XP lijkt.

De meeste Linux-versies werken ook op computers die maar 512 MB RAM werkgeheugen hebben. En er is veel gratis software voor Linux te downloaden. Maar goed, veel mensen hechten aan Office en willen niet zonder...

Voordelen:
gratis, werkt ook op hele oude computers, veel gratis software
Nadelen: sommige dingen werken net iets anders, bepaalde vertrouwde Windows-programma's niet beschikbaar


5 - Koop een Chromebook

Wie nu nog op XP zit, doet vast niet veel geavanceerde dingen op zijn computer. Is internetten veruit het belangrijkste, dan zou je een goedkope Chromebook kunnen kopen. Die bieden alleen toegang tot het web en de cloud. Je kan er geen software op installeren, waardoor er ook geen virusgevaar is. En Chromebooks starten lekker snel op. Chromebooks kosten vanaf 250 euro. Er komen ook all-in-one-pc's met Chrome OS aan.

Voordelen: goedkoper dan Windows-computers, snel opstarten, veilig
Nadelen: geen software installeren, beperkt in gebruik zonder internet, niet alle randapparatuur ondersteund


6 - Koop een Android-tablet plus toetsenbordje

Een goedkoop alternatief voor een nieuwe Windows-computer is de aanschaf van een grote Android-tablet in combinatie met een draadloos toetsenbord. Zet de tablet in een standaard of dock en met een toetsenbord en muis erbij zou het een gewone computer kunnen vervangen. Met de nadruk op 'zou'. Want echt lekker werkt het niet. Overigens hebben al enkele merken ook Android-bureaucomputers met grotere schermen op de markt, maar die hebben dezelfde hardware als tablets en zullen dus niet erg snel werken.

Voordelen: goedkoper, ook een tablet, veel gratis apps
Nadelen: te klein scherm om prettig te werken, onhandig met muis en toetsenbord


7 - Koop een iMac of MacBook

Meer budget? Overweeg een overgang naar Apple. Dat zal voor de groep die na al de jaren niet is weg te slaan bij Windows XP ongetwijfeld niet de eerste keuze zijn. De MacBook Air kost vanaf 1029 euro, de iMac vanaf 1329 euro. Uiterlijk en werking van Mac OS X is natuurlijk anders dan XP, zodat dit erg wennen wordt.

Voordelen:
snel, veilig, up-to-date
Nadelen: duur, andere user-interface


Geen optie: nog heel lang op Windows XP blijven

Waarom weggaan bij iets wat goed bevalt? Nou, omdat het vanaf nu met de dag onveiliger wordt. Hackers keken al maanden uit naar 8 april. Xe hebben onontdekte XP-exploits opgespaard, omdat ze weten dat Microsoft na vandaag ze niet meer fixt.

Natuurlijk, de meeste bekende security-pakketten zullen XP nog wel een jaar of 2 blijven ondersteunen met updates. Maar als lekken in het systeem ongedicht blijven, zullen hackers steeds meer mogelijkheden krijgen. De gevaren nemen na verloop van tijd dusdanig toe dat er niets anders op zit dan... de allerlaatste Blue Screen Of Death.

Het condoleanceregister voor Windows XP is hier te tekenen. Geen bloemen.

En hier nog een korte docu over die bekendste wallpaper ooit...

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s