Google-bril redt levens? Glass op intensive care en slagveld

Google-bril redt levens? Glass op intensive care en slagveld

09-04-2014 10:04 Laatste update: 28-04-2018 06:49

tonie

Maken artsen en soldaten met een Google Glass op betere beslissingen over leven en dood?

Dat Google Glass nuttiger is voor mensen met bepaalde beroepen dan voor de gewone man, dat wisten we al. Maar de toepassing in de gezondheidszorg zou zelfs levens kunnen redden. Zo is er al een Glass-app die mensen met Parkinson moet helpen. Maar dit voorbeeld is nog mooier: in het Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston worden patienten die binnenkomen met hersenbloedingen bijgestaan door artsen met Google Glass.

Sneller de juiste info

De doktoren krijgen zo snel allerlei data uit het medisch dossier te zien, zoals over allergische reacties, medicijngebruik en live meetdata. Normaal gesproken zou de arts die op een computer of tablet moeten opzoeken, wat kostbare tijd verspilt. Met Glass is de vitale info te zien zonder oogcontact te verliezen, aldus Dr. Steve Horng. Volgens hem draagt Glass in deze situaties, waarin letterlijk elke seconde telt, eraan bij dat de patent niet verlamd raakt of zelfs komt te overlijden. In onderstaand filmpje wordt zo'n scenario getoond:


bekijk op YouTube

Vijf artsen in het ziekenhuis gebruiken een aangepaste versie van Glass, door het bedrijf Wearable Intelligence voorzien van nieuwe software. Doktoren kunnen bijvoorbeeld niets tweeten of op Facebook zetten, of zelfs maar Glass online gebruiken buiten het ziekenhuisnetwerk. Dit ter beveiliging van informatie van patienten. Bovendien is de spraakherkenning vervangen door een geavanceerdere versie met medisch jargon van Nuance.

Amerikaanse leger

Ook in geheel andere situaties van 'leven of dood' kan Glass van pas komen. De Amerikaanse luchtmacht experimenteert met het gebruik van Glass door soldaten op het slagveld. De bril zou onder meer handig zijn voor soldaten bij 'search and rescue'-missies, waarbij ze direct met de piloot zouden kunnen communiceren.

De luchtmacht test ook eigen software-aanpassingen. De codenaam van het team: BATMAN II. Een van de medewerkers: "Google zoekt de grenzen op. De grote vraag is hoe de technologie presteert in de chaos van een oorlogssituatie."

Lees ook in Bright Ideas editie 1:
Geeks & Glassholes

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s