Deze versie van Comic Sans mag er best wezen

Deze versie van Comic Sans mag er best wezen

08-04-2014 11:22 Laatste update: 28-04-2018 06:49
Author profile picture

Floris Poort

Comic Sans is terecht het meest gehate lettertype ter wereld, is Comics Neue leuk genoeg om dat veranderen?

Het toppunt van smakeloosheid: Comic Sans. Met zijn speelse ronde vormen en guitige uiterlijk duikt het lettertype dat Microsoft voor het eerst met Windows 95 bundelde overal op. Het wordt te pas en te onpas gebruikt op menu’s, in folders, op winkelgevels en eigenlijk op iedere plek die mensen zonder stijlgevoel een beetje frivoliteit willen geven.

Toch kun je zelfs de grootste wanstaltigheid veranderen in iets moois, bewijst grafisch ontwerper Craig Rozynski. Hij bekeek Comic Sans, besloot wat de universele aantrekkingskracht van het speelse font is en sloeg de letters vervolgens in een vorm waar je in 2014 mee voor de dag kan komen.

Rozynski heeft zijn kijk op Comic Sans de naam Comic Neue gegeven, zoals er al van zoveel bekende lettertypen een Neue-variant is gekomen. Er zijn twee versies: het ronde Comic Neue is het meest verwant aan zijn lelijke voorvader, Comic Neue Angular neemt wat meer afstand van de ronde vormen.

Comic Sans-maker vindt 't niks

Van elke variant zijn zes versies; naast het vertrouwd ogende regular is Comic Neue er ook in light en bold. De restyling maakt Comic Neue plots een best smaakvolle keuze. Heeft Rozynski een lettertype gemaakt dat zowel bij grafisch vormgevers als die smakeloze massa in de smaak valt? Het lijkt er wel op: alleen de ontwerper van het originele Comic Sans, Vincent Connare, vindt het lettertype niks. “It’s shite”, laat hij via Twitter weten. Maar goed, wat weet hij er nou van?

Comic Neue is gratis te downloaden.

Comic Sans in bekende logo's

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s