Android TV krijgt simpelere interface dan Google TV

Android TV krijgt simpelere interface dan Google TV

06-04-2014 07:39 Laatste update: 28-04-2018 06:49

tonie

Het nieuwe Android TV moet makkelijker werken dan het mislukte Google TV: eenvoudige interface, directe aanbevelingen.

Google komt met een nieuw offensief op tv-gebied, nu zijn smart-tv-systeem Google TV is geflopt. De opvolger is Android TV en moet een stuk simpeler zijn, meldt The Verge op basis van documenten van Google. Het systeem stelt, net als bij Apple TV, een eenvoudige standaard-interface verplicht, waarmee de tv-apps een stuk simpelere moeten worden.

Kaartjes, aanbevelingen

De focus van Android TV is het snel vinden van content. "Het is een entertainment-interface, geen computerplatform. Je moet snel en makkelijk de juiste content kunnen vinden", schrijft Google. Het bedrijf roept ontwikkelaars op apps te bouwen met een interface met 'kaartjes' waar je doorheen kan bladeren. De kaarten geven films, series, apps en spellen weer.

Anders dan bij Google TV hoeft de gebruiker niet altijd eerst door te klikken naar een app voor bijvoorbeeld een videodienst om daarna door het aanbod aan films te bladeren. Google wil je die films direct aanbevelen, vanaf het thuisscherm. Volgens het Google-document hoeft het nooit meer dan drie kliks te kosten om van het thuisscherm naar het afspelen van content te gaan.

android tv

Apps, remote, spraak, controllers

De afstandsbediening is ook minder complex dan de huidige Google TV-remotes met alleen een pijltjestoets, enter, home en terug-knoppen. Er komen volgens Google ook optionele gamecontrollers voor Android TV. Android TV zou spraakherkenning en notificaties ondersteunen. De nieuwe zoekfunctie maakt het om te zoeken binnen alle apps of alleen binnen een specifieke app. De screenshots van The Verge tonen apps voor order meer YouTube, Vevo, Netflix, Hulu en Pandora.

Chromecast blijft ook

Anders dan Google TV is de hdmi-dongle Chromecast (sinds kort ook officieel in Nederland te koop) wel een groot succes. Bij Chromecast hoeven ontwikkelaars geen apps speciaal voor de tv te bouwen, je kan simpelweg webpagina's maken die geschikt zijn om commando's van de smartphone te ontvangen om ze te streamen op het grote scherm

Chromecast blijft gewoon bestaan, zodat ontwikkelaars alsnog twee verschillende interfaces moeten bouwen, eentje voor Android TV en eentje voor Chromecast. In eerste instantie heeft de dongle veel meer gebruikers, wat belemmerend kan werken voor het app-aanbod voor Android TV.

Concurrentie

Er is veel concurrentie van andere tv-ecosystemen, waarvoor speciale apps nodig zijn, zoals Amazons nieuwe FireTV, Roku (in de VS), PS4 en Xbox One. Kortom: Android TV kan wel eens hetzelfde probleem hebben als Google TV, een mager aanbod aan apps.

Nog niet bekend is op welke apparaten Android TV komt te staan en wanneer het systeem verschijnt. Het is afwachten of tv-fabrikanten het systeem op televisies gaan aanbieden. Tv's met Google TV waren geen succes. Daardoor is LG bijvoorbeeld overgestapt op WebOS als nieuwe smart-tv-systeem. Ook introduceert Philips binnenkort zijn eerste tv's met een aangepaste Android-interface.

Amazon heeft nu een eigen settopbox, FireTV

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s