Na Mars simulatie kookboek vol ruimterecepten

Na Mars simulatie kookboek vol ruimterecepten

Update: 28 april 2018 om 10:26
PRAAT MEE!
presentator

Zes astronauten hebben 120 dagen gewerkt aan een Meals for Mars kookboek.

Het blijft verbazingwekkend dat meer dan 100.000 mensen zich hebben aangemeld bij het Mars One project voor een enkele reis naar de rode planeet. Het idee dat je nooit meer terug kan naar Aarde en dat je de rest van je leven met een klein groepje mensen opgescheept zit lijkt me vreselijk. Wat mij ook een hel lijkt is het eten. Nooit meer een nieuwe haring of een vers stuk fruit lijkt me ondenkbaar.

Gelukkig hoeven de toekomstige Marsreizigers dankzij zes astronauten hier op Aarde niet alleen maar te leven op freeze-dried astronautenvoedsel uit een zakje. Vandaag verlaat het zestal na 120 dagen hun gesimuleerde Mars-woning op Hawaii. De bemanning van het Hawaii Space Exploration Analog and Simulation (HI-SEAS) project vulde die tijd met gesimuleerde Marswandelingen, wetenschappelijk projecten en het samenstellen van 'Meals for Mars' kookrecepten geschikt voor langdurige ruimtereizen.

Het HI-SEAS team liet zich inspireren door de ontdekkingsreizigers van de 19e eeuw. Die namen een variëteit mee aan lang houdbaar voedsel dat ze konden combineren en koken onder de meest extreme omstandigheden. De maaltijden van het HI-SEAS team bestonden voor een deel uit traditioneel freeze-dried astronautenvoedsel en gewone houdbare ingrediënten variërend van spam, rijst, pasta, bonen en allerlei kruiden. Op bepaalde dagen mochten de astronauten zelf koken en op andere dagen alleen freeze-dried astronautenvoedsel eten. Met hulp van het publiek, dat via de website mee mocht denken, bedacht het team allerlei creatieve recepten.

Hoofdonderzoeker Jean Hunter zegt dat ze niet verwacht hadden dat de astronauten juist met het voorverpakte voedsel zo creatief zouden zijn. Op niet-kookdagen mochten de astronauten alleen met gedroogd vlees, groentes, tortilla's en havervlokken een maaltijd samenstellen. Hunter verwachtte dat de astronauten gewoon een pakje freeze-dried rijst met kalkoen als maaltijd zouden nuttigen. In plaats daarvan maakten ze bijvoorbeeld een groentewrap met kalkkoen. Volgens Hunter is de creativiteit van groot belang voor toekomstige ruimtereizigers. Niet alleen omdat het eten gaat vervelen, maar ook omdat tijdens een lang verblijf in de ruimte niets verandert en de muren en mensen op je afkomen.

Video