Sanatorium voor speed therapie

Sanatorium voor speed therapie

23-05-2013 10:08 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Net als speed dating, is er speed therapie. In dit sanatorium vind je de meest vreemde en grappige psychologische zorg.

In het Sanatorium doen ze aan behoorlijk onconventionale therapie. Wie binnenkomt met problemen als het moeten nemen van een belangrijke beslissing, toekomstplannen maken, woede of even ruggespraak wil houden, wordt in het Sanatorium door onbekwame artsen geholpen.

De enige manier om dit kunstwerk van de Mexicaan Pedro Reyes te ervaren, is om je in het Sanatorium op te laten nemen. Na een intake wordt een diagnose gesteld, waarna je minstens drie van de zestien therapieën aangeboden krijgt. Die variëren van nep-vertrouwensspellen, nep-Gestalttherapie, nep-conflictoplossingstechnieken en nep-hypnose.

Voor antwoorden kun je naar het Philosphical Casino, wie wil weten of zijn partner wel de juiste is doet de compatibility test, waarbij beiden een fruit voorstellen en de vraag is of het samen in een smoothie smaakt. Er is een plek om te danken voor wat je wel voor elkaar hebt, of neem een vaccin tegen zinloos geweld.

Die therapieën zijn allemaal placebo's. En dat weet je, want bij binnenkomst dien je een fomulier te tekenen waarin staat dat alles nep is. Op dat moment besluit je te geloven. Net als in een toneelstuk van Bertold Brecht helpt het net zo goed als wanneer je niet zou weten dat het een performance betreft. Dit theater geeft inzicht.

Reyes legt ons vermogen om anderen te helpen bloot. Hij noemt het democratisering van zorg. Dat is in Nederland een actueel thema, hoewel het Sanatorium plaats vond in het Guggenheim in New York en Documenta in Duitsland. Daar deed het paviljoen denken aan het Bredase theehuis en de Scheveningse fietsverhuur van John Kormeling. Toen Reyes op de conferentie What Design Can Do praatte, gingen er stemmen op om Sanatorium naar Nederland te halen. Blijkbaar hebben we wat mentale hulp nodig.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s