Architectuur voor bijen

Architectuur voor bijen

22-05-2013 10:45 Laatste update: 28-04-2018 11:59

LOLA heeft een grote honingtuin voor bijen ontworpen: met speciale kijkers zijn de bloemen in ultraviolet te zien.

In het Ackerdijkse bos ten zuiden van Delft wordt een huis voor bijen en imkers gebouwd. Het bijenhuis Melarium biedt een thuis aan acht verschillende bijenkolonies en hun imkers. Met ultraviolet kijkers zie je hoe dat gebouw er door de ogen van een bij uitziet.

Na een bezoek aan het bijenhuis en de bijentuin kijk je hopelijk anders naar de natuur. In het geval van het Melarium weten we zeker dat je anders kijkt. Met speciale kijkers kun je de bloemen en het gebouw zien zoals een bij ze ziet. Daarvoor gebruik je een ultravioletkijker, die er uitziet als een koker op een handvat. Heel erg Livingstone.

De wereld van een bij ziet er korrelig en paars uit. De kleur rood kan een bij niet ziet, wat wel een beetje gek is aangezien rood een veelvoorkomende bloemenkleur is.


Links hoe wij de bloem zien, rechts hoe een bij de bloem ziet

Het bijenhuis Melarium is ontworpen door de Amsterdamse kunstenaar David Veldhoen. De bijentuin komt van de hand van het Rotterdamse Lola landschapsarchitecten. Lola (LOst LAndscapes) richt zich vooral op landschappen die zijn vergeten, vervallen of gaan veranderen. Hun aanpak scoort: begin april hoorde het bureau dat zij dit jaar de Maaskantprijs voor jonge architecten krijgen. Nanne de Ru (Powerhouse Company), Adriaan Geuze (West8), ex-Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en Mecanoo gingen hen voor.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s