Is dit de mysterieuze bedenker van Bitcoin?

Is dit de mysterieuze bedenker van Bitcoin?

20-05-2013 09:41 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Tonie van Ringelestijn

Volgens nieuwe speculaties zou de Japanse hoogleraar wiskunde Shinichi Mochizuki wel eens achter Bitcoin kunnen zitten.

Wie is toch de raadselachtige persoon die schuilgaat achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto? Hij schreef in 2009 de eerste regels broncode voor de digitale munteenheid Bitcoin. Hij registreerde Bitcoin.org en zette niet veel later de software van het Bitcoinsysteem online. Maar zijn ware identiteit is nog altijd niet bekend. Sinds eind 2010 is er niets meer van hem vernomen.

Bright kwam in 2011 na gesprekken met Bitcoin-ontwikkelaars ook niet veel verder: "Niemand heeft Satoshi Nakamoto ooit gezien. Hij blijkt ook niet traceerbaar te zijn. Bij email- en domeinnaamregistratie heeft Nakamoto gebruikgemaakt van valse namen en bij het inloggen op de Bitcoin-website maakt hij gebruik van een programma waarmee hij zijn sporen uitwist. De vraag die langzaam binnen de Bitcoingemeenschap rijst, is of hij ook werkelijk uit het land van de rijzende zon afkomstig is?"

Internetpionier en bedenker van hypertext, Ted Nelson, denkt het te weten. Hij zegt in een YouTube-filmpje dat hij denkt dat de Japanse wiskundeprofessor Shinichi Mochizuki achter Nakamoto schuilgaat. Shinichi zelf heeft nog niet gereageerd, maar die schijnt nogal weinig in de openbaarheid te treden, een gelijkenis met Nakamoto. Nelsons vermoedens worden gevoed door recente informatie over Shinichi.

Mochizuki is in elk geval slim genoeg om het te kunnen zijn. De professor kwam vorig jaar met een wiskundige doorbraak door een bewijs voor het abc-vermoeden te presenteren. Hij deed dat in vier zeer complexe papers die hij op internet zette, in plaats van te publiceren in gerenommeerde wetenschappelijke bladen. Mathematici zijn nog steeds bezig om de papers te proberen te begrijpen, zo ingewikkeld zijn ze.

Mochizuki zou hetzelfde gedrag vertonen als de mysterieuze Bitcoin-bedenker door zeer gedegen werk te leveren en dan weer de schaduw op te zoeken. Nakamoto werkte enige tijd samen met andere ontwikkelaars, maar is daarna spoorloos verdwenen. Hij vertoont hetzelfde kluizenaarsgedrag als Mochizuki. De wiskundeprofessor zou doordat hij in de VS opgroeide zeer goed Engels kunnen, net als Nakamoto. Een blogger wijst nog op een andere overeenkomst: hetzelfde aantal Hiragana-symbolen in de beide voor- en achternamen.

Maar daar houden de overeenkomsten op. Al met al nog lang geen sluitend bewijs. Criticasters stellen dat helemaal niet bekend is of Mochizuki überhaupt kan programmeren of zich bezighoudt met het onderwerp cryptografie. Anderen zeggen dat de eerste stukken broncode juist ook niet leken te zijn gemaakt door een professionele programmeur. Voor iemand die wel zou programmeren heeft mathematisch genie Mochizuki trouwens een krankzinnig amateuristisch ogende website.

Bovendien hoeft de man achter Bitcoin ondanks zijn Japanse pseudoniem natuurlijk geen Japanner te zijn. Het tijdschrift The New Yorker kwam in 2011 na een eigen onderzoek uit bij ene Michael Clear, een Ierse cryptografie-student, maar hij ontkent bij hoog en bij laag het te zijn. Een andere theorie is dat er meerdere personen schuilgaan achter de naam Nakamoto, bijvoorbeeld de drie aanvragers van een encryptiepatent dat drie dagen voor de lancering van Bitcoin.org werd aangevraagd. Tegenover FastCompany ontkenden zij echter ook. Kortom, voorlopig blijft dit raadsel onopgelost.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s