Uitvinding van tiener zou smartphone in 20 seconden opladen

Uitvinding van tiener zou smartphone in 20 seconden opladen

20-05-2013 09:39 Laatste update: 28-04-2018 11:59

Een 18-jarige Amerikaanse won een prijs voor het ontwikkelen van een minuscuul apparaatje dat je smartphone in twintig seconden kan opladen.

De moderne smartphone is machtig en krachtig maar als je hem intens gebruikt dan haal je nauwelijk het einde van de dag alvorens hij weer aan de lader moet. Het duurt al snel een paar uur voordat de batterij in de smartphone weer volledig is opgeladen. De 18-jarige middelbare scholier Eesha Khare uit Californië won een wetenschapsprijs voor een ontwerp van een minuscuul apparaatje dat in de toekomst mogelijk voor kan zorgen dat je een smartphone in minder dan een halve minuut kan opladen.

Khare ontving tijdens de Intel International Science and Engineering Fair de Intel Foundation Young Scientist Award van 50.000 dollar voor het apparaatje dat in de batterij van een smartphone past.

Het razendsnel oplaadbare apparaatje is een zogeheten supercondensator die niet alleen een hele hoop stroom in een klein pakketje voor lange tijd kan opslaan, maar de ook zo’n 10.000 keer opgeladen kan worden. Een conventionele lithium-ion batterij daarentegen kan je slechts duizend keer opladen voordat je een nieuwe batterij moet aanschaffen.

Overigens is het nog niet zover dat haar uitvinding daadwerkelijk verwerkt wordt in smartphones. Tot dusverre heeft Khare haar uitvinding vooral gebruikt om een ledje te laten branden. Dat neemt niet weg dat de vinding veel potentie heeft. Volgens Khare is het snelle laden niet alleen geschikt voor consumentenelektronica maar ook toepasbaar in auto accu’s. Bovendien zegt Khare dat haar uitvinding flexibel is en gebruikt kan worden in oprolbare schermen en kleding.

Helemaal nieuw is het idee niet. Zowel in de autoracerij als de in de transportsector wordt al jaren geëxperimenteerd met een combinatie van de supercondensator en een accu om hybride voertuigen efficiënt van stroom te voorzien.

Overigens was Khare niet de enige die tijdens de Intel International Science and Engineering Fair een prijs in de wacht sleepte voor een imposante vinding. De 19-jarige Roemeen Ionut Budisteanu bouwde een systeem voor zelfrijdende auto’s om het verkeer waar te nemen tegen een fractie van de kosten zoals je dat op een Google zelfrijdende auto vind. Een van de belangrijkste dure onderdelen van de Google Car is de hoge resolutie 3D-radar. Budisteanu verving deze kostbare radar door een webcam die met kunstmatige intelligentie stoepranden, wegbelijning en zelfs een rollende voetbal kan herkennen. Voor de grote objecten zoals huizen, auto’s en bomen gebruikte Budisteanu een goedkope lage resolutie 3D-radar.

Volgens Budisteanu kost een Google Car 3D radar zo’n 75.000 dollar terwijl zijn complete systeem slechts 4000 dollar kost. Budisteanu voerde een vijftigtal simulaties uit waarvan er 47 vlekkeloos werkte. Met een iets betere radar die nog een steeds een fractie van die van de Google Car kost, zou volgens Budisteanu het probleem van de drie gefaalde simulaties opgelost kunnen worden. Budisteanu ontving de Gordon E. Moore Award en een geldbedrag van 75.000 dollar.