Amazon wil Nederlands lcd-alternatief van Samsung kopen

Amazon wil Nederlands lcd-alternatief van Samsung kopen

22-03-2013 12:38 Laatste update: 28-04-2018 13:01

tonie

Amazon zou het Nederlandse Liquavista, dat werkt aan een nieuw soort epaper, willen overnemen van Samsung.

In 2011 kocht Samsung de Eindhovense startup Liquavista, dat een alternatief voor lcd maakt. Nu zou Amazon het bedrijf van de Koreanen willen kopen. Amazon kan de nieuwe schermtechniek inzetten voor zijn ereader Kindle. Een Samsung-woordvoerder zegt tegen persbureau Bloomberg dat de overname van het Nederlandse bedrijf niet is geworden wat het ervan had verwacht.

De schermen van Liquavista combineren de multimediale voordelen van lcd met de prettige leesbaarheid van eInk-schermen door gebruik te maken van de techniek 'electrowetting'. Daarbij worden inktdruppeltjes elektrisch geladen en is er geen achtergrondverlichting nodig. Concurrenten als Mirasol en PixelQi doen iets soortgelijks.

Liquavista heeft al prototype schermen met kleurweergave en video-ondersteuning, al zijn de kleuren nog niet top. Het is mogelijk voor lang leeswerk te schakelen naar een transflectieve stand en dan voor filmpjes en websites weer naar een meer lcd-achtige modus. Liquavista heeft ook een buigbaar scherm met electrowetting ontwikkeld. Er zijn ook prototypes van 9,7 en 20 inch.

Vorig jaar zei Liquavista nog dat de eerste van zijn schermen na veel vertraging in de tweede helft van 2013 in productie zouden gaan, waarna ze in tablets zouden verschijnen. Of dat plan doorgaat, is onduidelijk. Lees ook de uitlegparty over lcd-alternatieven uit 2010.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s