Wie kan roken en fluiten tegelijk?

Wie kan roken en fluiten tegelijk?

19-03-2013 09:46 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Dewi Pinatih

In Eindhoven is tot en met zondag een machine te zien die sigaren rookt en blokfluit speelt. Knappe vent die hem dat nadoet.

De installatie lijkt afkomstig uit een sprookje maar dan wel één voor volwassenen, want de muziek die het apparaat produceert wordt gecomponeerd door langzaam opbrandende sigaren.

Indrukwekkend zijn de twee enorme longen van hout, zijde, spanlak en epoxy die blazend en zuigend in de ruimte hangen. Doorzichtige slangen leiden naar vier mechanieken gemaakt van hout en messing. In elke mechaniek brandt een sigaar – type longfiller handgedraaid in Nicaragua – langzaam op waardoor de armen steeds verder zakken en zo de gaatjes van de blokfluiten dichten. Elke afzonderlijke mechaniek bestuurt een verschillende blokfluit. Er is een blokfluit, een tenor, een alt en een sopraanfluit. Doordat elke sigaar uniek is en dus in brandsnelheid verschilt, klinkt dat telkens anders. Hoe, dat hoor je hier.

Kunstenaar Ronald van der Meijs bouwde het werk tijdens een artist-in-residence periode in kunstenaarsinitiatief De Fabriek in Eindhoven en liet zich inspireren door het verleden van de stad.

Nog voor dat Eindhoven bekend werd als lichtstad of designstad, floreerde de stad in het maken van sigaren als een van de grootste spelers binnen Europa. Het barstte er van de sigarenfabrieken en Eindhoven had de bijnaam La Ville Fumée, de rokende stad. Van der Meijs verwerkte die bijnaam in de titel van het werk: "Play it one more time for me La Ville Fumée."

Toch mogen de kids ook mee dit weekend, al is het om ze een vroege les te leren. In de slangen onder de sigaren is precies te zien welke bruine drab bij het roken in het lichaam terechtkomt.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s