Twintig internetproviders zijn verantwoordelijk voor helft alle spam

Twintig internetproviders zijn verantwoordelijk voor helft alle spam

18-03-2013 10:31 Laatste update: 28-04-2018 13:01

Een Nederlandse onderzoeker heeft de slechte buurten van internet in kaart gebracht waar veel spam vandaan komt.

Reclamefoldertjes in de brievenbus en spam in mijn mailbox zijn een van mijn grootste dagelijkse irritaties. Zo krijg ik het laatste half jaar dagelijks een hele riedels Franstalige spam die ik niet eens kan lezen want ik spreek nauweijks Frans. Spamfilters lijken niet te helpen. De kans is groot dat die spam van de Nigeriaanse internet provider Spectranet afkomstig is.

Giovane César Moreira Moura van de Universiteit Twente brachtde herkomst van spam in kaart. Van de meer dan 40.000 internetproviders die hij onderzocht, bleek dat meer dan de helft van alle spamberichten, phishing mails en andere ongewenste mails die wereldwijd worden verzonden afkomstig waren van slechts twintig internet providers. De topper was de Nigeriaanse internet provider Spectranet. Meer dan zestig procent van de ip-adressen onder het beheer van deze provider versturen spam. Veel van de andere providers zitten in India, Vietnam en Brazilië.

Onderzoeker Moreira Moura vergelijkt deze netwerken met ‘slechte stadsbuurten’ omdat net zoals in echte steden in sommige buurten meer criminaliteit voorkomt dan in andere. Volgens Moreira Moura blijken bepaalde providers zich ook te specialiseren. Phishing mails die je met sluwe trucjes als ‘je moet je bankrekening verifiëren’ je wachtwoorden proberen te ontfutselen blijken vooral afkomstig van Amerikaanse providers terwijl spam voornamelijk uit Azië en Afrika afkomstig is. Moreira Moura zegt wel dat de het spamverkeer afkomstig van één netwerk niet perse de oorspronkelijke bron van de spam is. De cybercriminelen routen spam via gegijzelde pc's die op zo’n netwerk zijn aangesloten.

Met de ‘slechte internetbuurten’ in kaart zouden providers dataverkeer van deze spambronnen beter kunnen filteren. Ik hoop het van harte want mijn dag is nog niet begonnen of ik heb alweer ruim tien Franstalige spamberichten in mijn mailbox.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s