Facebook bouwt opslagplaats voor impopulaire foto's

Facebook bouwt opslagplaats voor impopulaire foto's

22-02-2013 13:24 Laatste update: 28-04-2018 13:32
Author profile picture

Floris Poort

Lang niet elke foto op Facebook wordt dagelijks bekeken. Om stroom te besparen bouwt Facebook serverruimte waar 3 miljard gb aan foto's op kan.

Facebook is met 350 miljoen foto-uploads per dag misschien wel de grootste foto-site ter wereld. Flickr bijvoorbeeld heeft in vergelijking met 'maar' ongeveer anderhalf miljoen uploads per dag te maken. Toch worden lang niet al die Facebook-foto's regelmatig bekeken. Volgens Facebook gaat 82 procent van het verkeer op het netwerk naar 8 procent van de foto's. Toch staan alle ruim 240 miljard foto's die inmiddels zijn geüpload constant klaar.

Daar wil Facebook verandering in brengen. Om de foto's constant paraat te hebben, moeten Facebooks servers altijd aan staan. In de Amerikaanse staat Oregon bouwt het sociale netwerk nu aan drie nieuwe datacentra speciaal voor minder populaire foto's, meldt lokale krant The Oregonian. De nieuwe serverruimte zal bestaan uit servers die wanneer ze even niet aangesproken worden, in slaapstand gaan.

Zulke zogenaamde 'koude opslag' scheelt een hoop stroom, maar gaat er ook voor zorgen dat het opvragen van oude of impopulaire foto's in de toekomst langer gaat duren. Een medewerker van Facebook vertelde de Amerikaanse krant echter dat die vertraging 'een kwestie van seconden of milliseconden' gaat zijn. Elk nieuw datacentrum heeft een capaciteit van een exabyte; een miljard gigabyte.

Het eerste datacentrum in Oregon moet deze herfst openen. Facebook zegt dat de nieuwe servers vijf keer efficiënter met energie omgaan dan hun huidige datacentra. Ter vergelijking: het huidige centrum waar de servers altijd aan staan, verbruikte in zijn eerste negen maanden zo'n 71 miljoen kilowatt aan stroom. Da's evenveel als zesduizend huishoudens over dezelfde periode zouden gebruiken. Door het zuinige verbruik verwacht Facebook een derde minder aan stroom uit te geven dan nu met huidige apparatuur het geval is.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s