Sony kondigt Playstation 4 aan maar showt alleen de controller

Sony kondigt Playstation 4 aan maar showt alleen de controller

21-02-2013 11:26 Laatste update: 28-04-2018 13:32

tonie

Sony heeft de Playstation 4 aangekondigd zonder de console te laten zien. Wel presenteerde het bedrijf de controller.

Sony's Playstation 4 ligt voor de feestdagen in de winkels, zo kondigde Sony donderdagochtend aan. Hoe de console zelf er uitziet is nog geheim, want Sony liet tijdens de presentatie in New York alleen de nieuwe Dualshock4-controller zien. Deze heeft een kleine touchpad in het midden en een lichtgevende sensor aan de onderkant voor bewegingsbediening via de 3d-camera Playstation Move. Ook heeft de controller een nieuwe Share-knop voor diverse sociale functies.

Zo wordt het mogelijk om met de PS4 live beelden van de game die je speelt uit te zenden naar vrienden, die ook live commentaar kunnen geven via Facebook. Ook kan je de controls van de game overgeven aan een vriend. Verder kan je veel nieuwe PS4-games ook binnenshuis streamen naar de portable console Playstation Vita.

Oude PS3-schijfjes werken niet op de PS4, die een snelle AMD-processor en 8 gb werkgeheugen heeft. Maar oude games zijn wel via een nieuwe streamingdienst te spelen. De streamingdienst gaat waarschijnlijk Playstation Cloud heten en zorgt er ook voor dat je sommige games direct na aankoop al tijdens het downloaden kan gaan spelen. Er komen ook apps voor iOS en Android als tweede scherm bij de PS-games. Tweedehands spellen zouden speelbaar blijven op de PS4.

De prijs en beschikbaarheid van de PS4 zijn nog niet bekend, evenals de grootte van de ingebouwde harde schijf. Daarover volgt waarschijnlijk rond juni informatie tijdens de grote gamebeurs E3 in LA. Onder de eerste aangekondigde games voor de PS4 is ook Killzone Shadow Fall van het Nederlandse Guerrilla Games.