Een op de vijf verscheepte smartphones is een iPhone

Een op de vijf verscheepte smartphones is een iPhone

21-02-2013 07:25 Laatste update: 28-04-2018 13:32
Author profile picture

Floris Poort

Niet alleen de iPhone 5 maar ook de iPhone 4S was eind vorig jaar nog populairder dan de Samsung Galaxy S III.

Met 27,4 miljoen wereldwijd verscheepte toestellen was de iPhone 5 volgens onderzoeksbureau Strategy Analytics de bestverkochte smartphone van het vierde kwartaal van 2012. Dat is 12,6 procent van het totale aantal wereldwijd verscheepte smartphones. Ook de iPhone 4S deed het met 8 procent (17,4 miljoen) verscheepte toestellen niet slecht. Apple's op een na nieuwste iPhone kwam daarmee zelfs hoger uit dan de populaire Samsung Galaxy S III. Daar werden 15,4 miljoen toestellen van verscheept (7,1 procent van de markt).

Dat betekent dat een op de vijf verscheepte telefoons afgelopen kwartaal een iPhone was. De verkoopaantallen vallen flink hoger uit dan de cijfers van hetzelfde onderzoeksbureau van het vorige kwartaal. Toen was maar 3,5 procent van de verscheepte smartphones een iPhone 5. En hoewel de iPhone 4S het destijds met 9,4 procent beter deed dan dit kwartaal, liep de Galaxy S III toen met 10,4 procent van de verscheepte toestellen nog licht voor. Onlangs schreef Wall Street Journal nog dat de vraag naar de iPhone 5 tegen zou vallen.

Hoe Strategy Analytics precies tot deze cijfers komt, maken ze niet duidelijk. Wel houden ze bij voorbaat al een slag om de arm door het over verscheepte toestellen te hebben en niet over verkochte exemplaren. Bovendien zijn de cijfers niet zo opzienbarend als ze op het eerste gezicht lijken. De iPhone 5 kwam immers aan het eind van kwartaal drie van 2012 op de markt, en had in het vierde kwartaal simpelweg meer tijd om over de toonbank te gaan, of te verschepen. De Galaxy S III is ondertussen al sinds mei vorig jaar verkrijgbaar, de opvolger daarvan wordt waarschijnlijk halverwege volgende maand aangekondigd.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s