Crowdpleaser: Met 3Doodler teken je in drie dimensies

Crowdpleaser: Met 3Doodler teken je in drie dimensies

20-02-2013 14:59 Laatste update: 28-04-2018 13:32
Author profile picture

Floris Poort

De 3D-printer op zakformaat werkt als een pen en de getekende sculpturen harden vrijwel direct uit.

De 3D-printer zou binnen de kortste keren bij iedereen in de huiskamer staan. Dat was de belofte, maar veel mensen die werkelijk weleens een reserve-onderdeel of een hoesje voor hun smartphone uitprinten, ken ik niet. Kennelijk houden we toch meer van handwerk, getuige het Kickstarter-succes van de 3Doodler. Het project staat nog geen 24 uur op de crowdfunding-site, maar heeft zijn doel van 30.000 dollar al ruim achttien keer binnengehaald.

Het idee van 3Doodler is er een in de categorie 'doodsimpel, maar kom er maar eens op.' Want eigenlijk doet de pen maar een ding: het smelt plastic, dat bij het verlaten van de pen snel afkoelt en daardoor uithardt. Precies zoals een 3d-printer dat ook doet, wat maakt dat er meerdere lagen probleemloos op elkaar geprint kunnen worden. Omdat het plastic dat uit 3Doodler komt snel afkoelt, kun je de hoogte in, je lijnen letterlijk van het papier af tillen. En de schetsen — of sculpturen — die je maakt, kun je direct na het tekenen oppakken.

3Doodler gebruikt net als de meeste 3D-printers ABS plastic. Het wordt in de vorm van een 3 millimeter dik draad aan de achterkant van de pen ingevoerd. Ook kan 3Doodler met het van maïs gemaakte PLA bioplastic overweg. De pen werkt overigens niet op een accu, je moet gewoon een stekker in het stopcontact steken. Naast in het wilde weg 3d-tekenen, stellen de makers zich ook voor dat je door middel van een stencil ontwerpen met anderen deelt. Op die manier zijn meer complexe ontwerpen in delen te tekenen, zoals de 3d Eiffeltoren die ze zelf als voorbeeld gebruiken. De 3Doodler is nog te bestellen vanaf 75 dollar, je hebt 'm dan rond oktober in huis.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s