Over mannen en hun katten

Over mannen en hun katten

19-02-2013 14:00 Laatste update: 28-04-2018 13:32

Dewi Pinatih

De hond lijkt op z'n baasje, maar geldt hetzelfde voor een kat? Fotograaf Marieke Plasier reist het hele land door om dat te onderzoeken.

Er is het cliché van de alleenstaande, kinderloze vrouw met kat. Maar hoe zit het met een man die een kat als huisgenoot houdt? Fotograaf Marieke Plasier vindt mannen met katten een interessante combinatie. Het hebben van een kat heeft iets zachtaardigs, iets mysterieus. In haar woorden ben je als kattenbezitter een dienaar, een onderdaan, iets waar niks mannelijks aan is.

Het idee voor de portretserie met de suggestieve maar o zo letterlijke titel Men & Pussy ontstond toen een vriend haar vroeg hem te fotograferen met zijn kat. Het beestje was al oud en samen hadden ze al heel wat meegemaakt. Meer dan zestig portretten volgden. Eerst fotografeerde Plasier vooral haar vrienden, allemaal mannen met kat, om steeds verder het land in te trekken om onbekende en bekende heren met hun kat te fotograferen.

Deze foto's zijn nu verzameld in een koffietafelboek waarvoor Plasier via Voordekunst geld inzamelt. Voor 35 euro ontvang je het boek, in ruil voor grotere donaties komt Plasier bij je langs om je met je eigen kat vast te leggen (vrouwen mogen ook).

Natuurlijk zijn we nieuwsgierig of er na het zien van al deze mannen en hun katten een conclusie valt te trekken. In een interview met het Brabants Dagblad vertelt Plasier: "Ik wil niet alle mannen die een kat hebben over één kam scheren, maar steekwoorden die vaak van toepassing zijn luiden: eigenwijs, eigenzinnig, maar niet dominant. Hoogopgeleid. In kunst en cultuur geïnteresseerd. Leraar, kunstenaar of tekstschrijver."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s