Codeslot iPhone met trucje te omzeilen

Codeslot iPhone met trucje te omzeilen

14-02-2013 13:14 Laatste update: 28-04-2018 13:32

tonie

Het codeslot van een iPhone is passeren door noodoproepen te starten en tegelijk knoppen in te drukken.

Een hacker heeft een nieuwe manier gevonden om het codeslot van een iPhone te omzeilen en zo toegang te krijgen tot de Telefoon-app. Het werkt volgens deze YouTube-demonstratie door een noodoproep te starten en deze meteen te annuleren, en daarna de aan/uitknop ingedrukt te houden tot de slider 'zet uit' verschijnt en dan meteen weer een noodoproep te starten. Terwijl je de uitknop vasthoudt moet je de homeknop indrukken. Dan verschijnt ineens de Telefoon-applicatie. Klinkt makkelijk maar het vergt nogal wat oefening en timing.

De manier om de vijfcijferige code te omzeilen zou werken in iOS-versies 6.0.1, 6.0.2 en het nieuwe 6.1. Het beveiligingslek kan ervoor zorgen dat dieven toegang krijgen tot contactgegevens en voicemailberichten op gestolen iPhones. De truc leent zich ook voor 'kantoorhumor': Gizmodo suggereert dat je iemands iPhone kan pakken en telefoonnummers kan veranderen, 'om die persoon helemaal gek te maken'.

Omdat je meerdere noodoproepen moet starten voor de truc zal het de komende dagen wel storm lopen bij 112 met mensen die per ongeluk de gesprekken niet of te laat cancellen. Apple moet waarschijnlijk snel met een fix komen. Dat gebeurde ook toen er een vergelijkbaar lek zat in iOS 4.1.