'Playstation 4 wordt op 20 februari aangekondigd'

'Playstation 4 wordt op 20 februari aangekondigd'

01-02-2013 15:17 Laatste update: 28-04-2018 13:32
Author profile picture

Floris Poort

Sony zou tijdens een evenement later deze maand de PS4 onthullen, de console ligt nog dit jaar in de winkel.

Sony heeft via Twitter een evenement rond PlayStation aangekondigd. Op 20 februari laat het bedrijf naar eigen zeggen 'de toekomst' zien. Bij de plagerige uitnodiging zit een behoorlijk abstract filmpje, waarin best wel eens een glimp van de nieuwe spelcomputer te zien zou kunnen zijn. The Wall Street Journal zegt ondertussen meer te weten. Volgens de zakenkrant laat Sony de opvolger van de PlayStation 3 niet alleen zien, maar verschijnt het apparaat nog dit jaar in de winkel.

Sony zou Microsoft met de aankondiging te snel af willen zijn. Want ook een nieuwe Xbox komt er onvermijdelijk aan, volgens geruchten gaat ook die spelcomputer rond de feestdagen in de verkoop. Maar een officiële aankondiging of voor-aankondiging zoals Sony heeft Microsoft nog niet gedaan. Die is waarschijnlijk tijdens gamebeurs E3 die in juni in Los Angeles plaatsvindt.

Website Kotaku zei begin vorig jaar al te weten dat de processor van de nieuwe PlayStation — codenaam 'Orbis' — er een van chipmaker AMD zou zijn. De processor van de PS3 wordt gemaakt door IBM, waardoor PS3-games waarschijnlijk niet speelbaar zijn op de nieuwe PlayStation. Backward compatibility was op de PS3 overigens ook maar beperkt: nieuwere versies van de spelcomputer konden helemaal niet met PS2-games overweg. De nieuwe PlayStation zou trouwens games in 4K Ultra HD kunnen afspelen.

Interessant wordt het sowieso, want de markt voor spelcomputers is flink veranderd sinds de PS3 uitkwam. Zo is de verkoop van de onlangs verschenen Nintendo Wii U minder dan verwacht. Gamedeveloper Valve is met hun Steambox nieuwkomer, al is nog niet helemaal duidelijk wanneer we die kunnen verwachten. Valve-baas Gabe Newell heeft op zijn beurt in ieder geval gezegd Apple als zijn grootste concurrent te zien. En ook Android-console Ouya kan nog voor verassingen zorgen, al was het maar om het fijne prijskaartje van 99 dollar.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s