Rekensommetje laat zien dat grotere iPhone best logisch is

Rekensommetje laat zien dat grotere iPhone best logisch is

01-02-2013 11:11 Laatste update: 28-04-2018 13:32
Author profile picture

Floris Poort

Apple heeft een grotere iPhone altijd ontkend, maar als je er een berekening op loslaat, lijkt het best mogelijk.

De grote smartphone is populair; forse toestellen als de Samsung Galaxy S III doen het goed. Apple heeft de iPhone ondertussen altijd handzaam gehouden, zodat je 'm met een hand kunt gebruiken. Toch vroeg Instapaper-ontwikkelaar Marco Arment zich af hoe groot een grotere iPhone zou zijn, deels door geruchten over zo'n toestel. Hij maakte een simpele berekening, op dezelfde manier waarop blogger John Gruber eerder het formaat van de iPad mini berekende.

In zijn berekening ging Gruber er destijds vanuit dat Apple voor de iPad mini dezelfde lcd-schermen als die in de iPhone 3GS zou gebruiken, maar dan groter uitgesneden. Hij kreeg gelijk, waardoor de voorspelling van Arment wellicht ook hout snijdt. Arment maakt namelijk grofweg dezelfde berekening, maar dan andersom: wat als Apple het retina-scherm van de iPad opknipt in stukken met het aantal pixels van de iPhone 5, en het ontwerp hetzelfde laat?

Dan krijg je een iPhone met een scherm van 4,94 inch. Het aantal pixels per inch gaat dan uiteraard terug van de 326 ppi die retina iPhones hebben, naar de 264 inch van retina iPads. Het voordeel zou zijn dat er dan geen nieuwe resolutie bij komt; nog steeds zijn veel iPhone apps nog niet bijgewerkt naar het aantal pixels van de iPhone 5.

Maar waarom zou Apple dat doen? Omdat er vraag naar is, vooral in de Chinese markt waar Apple goede zaken doet. Arment zette zijn mockup in perspectief tussen twee van de populairste grote telefoons: de Samsung Galaxy S3 en Note 2. De reuze-iPhone past er precies tussen. En zou Apple wat schaven, zou makkelijk het formaat van de S3 bereikt kunnen worden. Een knieval, maar het zou niet voor het eerst zijn.

Over een groter scherm voor de iPhone 5 werd in de maanden voor verschijning destijds ook getwijfeld. En een iPad mini zou al helemaal niet tot de mogelijkheden behoren; 9,7 inch was volgens Apple het enige juiste formaat voor een tablet. Ondertussen kun je bij elk nieuw Apple-apparaat kiezen uit meerdere schermformaten, behalve bij de iPhone. En ook de beurs schreeuwt om 'innovatie' voor zover je het simpelweg groter of kleiner maken innoverend kan noemen. Is een bijna 5 inch iPhone net als een budget-model slechts een kwestie van tijd?

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s