Activisten spelen reality-game om bewakingsscamera’s te vernietigen

Activisten spelen reality-game om bewakingsscamera’s te vernietigen

29-01-2013 14:12 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Berlijnse activisten hebben het slopen van bewakingsscamera's tot spel verheven.

Afhankelijk van hoe je er naar kijkt, kun je in de metro van Berlijn gemaskerde activisten of vandalen tegenkomen die het op beveiligingscamera's hebben gemunt. Zij spelen Camover, een serieuze game waarbij je punten scoort voor elke bewakingscamera die je vernietigt uit protest tegen het in Duitsland alsmaar toenemende cameratoezicht, meldt The Guardian. Niet alleen krijgen de 'gamers' punten voor het aantal camera's dat ze onklaar maken, er zijn ook bonuspunten te verdienen voor creatief vandalisme. Elk soort gereedschap is geoorloofd, inclusief hoorvorken en bijlen.

De regels voor Camover zijn simpel. Je mobiliseert een team en je bedenkt een naam die begint met 'cell, brigade of command' gevolgd door een naam van een historische activist. Uiteraard moet je je spoor van destructie op video vastleggen en op de Camover site posten om punten te scoren. Probleem is alleen dat de Camover site voortdurend van adres verandert omdat deze steeds wordt geblokkeerd.

In Duitsland is het toenemende cameratoezicht politiek een heikel punt. Na de moord van een man op Alexanderplatz in oktober en de bommelding in Bonn afgelopen december heeft minister Hans-Peter Friedrich van binnenlandse zaken om "efficiënte videobewaking op straat" gevraagd. De groep Camover activisten die zich zelf betitelen als "werklozen, winkeldieven, graffitispuiters, daklozen en krakers" beweren al zo'n vijftig camera's vernietigd te hebben.

De oprichter van Camover, die anoniem wil blijven, licht het spel toe tegenover The Guardian: "We dachten dat het inactive mensen zou motiveren als we een video-uitnodiging maken voor deze reality-game. Hoewel we het een game noemen, zijn we er heel serieus over. Ons doel is om zoveel mogelijk camera's te vernietigen, zodat we invloed hebben op video surveillance in onze steden."

De game eindigt 19 februari. De winnaar van Camover krijgt overigens geen beker maar zal aan de frontlinies staan van een protest drie dagen eerder. De lokatie moet nog bekend worden gemaakt maar Camover waarschuwt dat iedereen die op komt dagen, moet bukken om de vliegende camera's te ontwijken.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s