Zo willen ze je Blackberry 10 verkopen

Zo willen ze je Blackberry 10 verkopen

17-01-2013 14:18 Laatste update: 28-04-2018 14:03

Een gelekte PowerPoint toont dat Blackberry 10 wordt neergezet als smartphone voor multitaskende strebertjes, eh, succesvolle mensen.

Twee weken voor de lancering van Blackberry 10 lekt er steeds meer uit. Eerder deze week kwamen al specificaties en een demofilmpje van een van de toestellen met het nieuwe systeem, de Blackberry Z10, naar buiten. Zeker zo interessant is gelekt instructiemateriaal voor winkelpersoneel van de Canadese provider Rogers over hoe medewerkers Blackberry 10 aan potentiële klanten moeten presenteren.

De verkopers wordt voorgehouden dat de BB10-smartphones ideaal zijn voor een groep mensen 'die de hele dag verbonden zijn via sociale netwerken, die veel tools op hun smartphone gebruiken om zaken gedaan te krijgen en fanatieke multitaskers'. In tenenkrommende marketingtaal staat er: "Blackberry 10 is voor mensen die succesvol willen zijn. Mensen die meer doen zodat ze drukke levens hebben. Mensen die niet alleen willen dromen, maar hun dromen ook willen waarmaken. Mensen die een bepaalde honger hebben. Mensen die snel en soepel door het leven gaan. Mensen die continu in beweging zijn."

Een voordeel van Blackberry 10 zou zijn dat de hyper-actieve multitaskende carrièrejagers sneller kunnen schakelen tussen allerlei taken en apps dan bij andere systemen. Wie een berichtje krijgt, ziet dat aan een knipperend ledje op het toestel, met een swipe is er even te spieken waar het over gaat. Ben je al op de telefoon bezig dan kan je meteen terugschuiven als je het bericht niet interessant vindt en weer verder gaan waar je gebleven was. Dit werkt via de Blackberry Hub, een centrale plek waar alle gesprekken binnenkomen.

Blackberry 10 biedt ook videobellen via BBM Video, inclusief het delen van je telefoonscherm. Dat is volgens het trainingsmateriaal handig voor het samenwerken met collega's of het laten zien van foto's aan vrienden. Blackberry introduceerde onlangs al BBM Voice waarmee gebruikers gratis kunnen bellen via internet.

De camera in de nieuwe Blackberry's heeft een zogeheten Time Shift Mode: tijdens het maken van de foto neemt de camera al de momenten voor en na het klikken op, zodat je achteraf nog een net iets beter moment kan kiezen. Of de juiste combinatie van geopende ogen en een brede glimlach.

Het onderdeel Blackberry Remember brengt allerlei zaken als foto's, berichtjes, en links samen in een mapje, zodat je alle informatie over hetzelfde onderwerp beter kan onthouden. Het toetsenbord voorspelt automatisch woorden, zelfs als je nog geen enkele letter hebt ingetypt, omdat hij raadt welke zin je wil schrijven. De agenda-app geeft suggesties van mensen die bij een meeting moeten zijn en laat je gerelateerde mails en bestanden toevoegen aan de uitnodiging.

Een bijzonder onderdeel is ook Blackberry Balance waarmee je de telefoon in twee modussen kan indelen: werk en privé. Met een veeg naar beneden in het midden van het scherm schakel je tussen de private en zakelijke modus. RIM lanceert Blackberry 10 op 30 januari.