Blackberry 10 in actie op nieuw toestel in gelekt filmpje

Blackberry 10 in actie op nieuw toestel in gelekt filmpje

16-01-2013 07:38 Laatste update: 28-04-2018 14:03

In een YouTube-filmpje is te zien hoe het nieuwe Blackberry 10 werkt op de nog niet aangekondigde Z10-telefoon.

RIM lanceert op 30 januari zijn nieuwe Blackberry 10-systeem en de eerste toestellen die ermee werken. Nadat in december al twee modellen uitlekten is dinsdag via een Oostenrijkse site een complete video-demo van een pre-productiemodel van de Blackberry Z10 uitgelekt. In het filmpje van ruim 7 minuten is te zien hoe de navigatie van Blackberry 10 werkt.

De Z10 heeft een 4,2 inch scherm (1280x768), een dual-core 1,5 Ghz-chip, 2 gb RAM, 16 gb opslaggeheugen. Blackberry 10 neemt 0,6 gb ruimte in. Het geheugen is uitbreidbaar met microsd-kaartjes en de batterij heeft een redelijke capaciteit van 2100 mAh. De voorkant heeft een scherm van krasbestendig glas en een frontcamera, de achterkant is van geribbeld kunststof en beschikt over een 8 megapixelcamera.

Het toestel heeft geen knoppen aan de voorkant meer omdat Blackberry 10 geheel met vingerbewegingen is te bedienen. Swipen naar rechts schakelt tussen de Hub (met alle laatste berichten en gesprekken), de taskmanager (met alle laatst geopende apps) en het complete app-overzicht. Veeg van boven naar beneden en de opties verschijnen en van onder naar boven leidt naar het startscherm. In veel gevallen zijn extra actiemenu's op te roepen door een object op het scherm iets langer aan te raken.

Wie in het midden van het scherm naar onder veegt, kan switchen van een private modus naar een zakelijke modus, waarin alleen apps die de werkgever toestaat actief zijn. Blackberry wil het zo makkelijk maken voor bedrijven om smartphones uit te rusten met apps voor werkdoeleinden, waarbij privé-zaken niet te veel moeten afleiden. De Oostenrijker belooft later deze week een tweede filmpje met een demonstratie van de belangrijkste apps en de spraakbediening.