Klanten moeten vervangende onderdelen zelf 3d-printen
Teenage Engineering, maker van de populaire OP-1 synthesizer, is de eerste fabrikant die klanten zelf vervangende onderdelen laat printen in 3d.
Het leuke van 3d-printen is niet alleen dat je zelf nieuwe dingen kan maken maar ook dat je vervangende onderdelen kan printen voor apparaten die stuk zijn gegaan. Ga maar eens naar de site Thingiverse, daar vind je bijvoorbeeld vervangende onderdelen voor gamepads, Brompton-vouwfietsen en GoPro camera’s.
Teenage Engineering, de makers van de populaire speelgoed ogende OP-1 synthesizer is de eerste fabrikant die het 3d-printen omarmt om klanten te voorzien van vervangende onderdelen en accessoires. Wil je een nieuwe draaiknop voor je OP-1 dan kan je de CAD-bestanden downloaden en op je eigen 3d-printer maken of het printen uitbesteden aan een 3d-copyrette zoals Shapeways. Hoewel het slechts om eenvoudige onderdelen gaat, is het wel opmerkelijk dat een fabrikant het aandurft om de tekeningen van onderdelen en accessoires die ze normaal gesproken verkopen gratis ter beschikking te stellen aan al hun klanten.
Toch was het voor Teenage Engineering een logische stap. De verzendkosten voor OP-1 onderdelen zijn voor het bedrijf extreem duur en het lag voor de hand om CAD-bestanden van de onderdelen online te zetten zodat iedereen ze kan printen. “We laten iedereen zijn eigen onderdelen printen als alternatief voor het wereldwijd verschepen van plastic onderdelen", zegt David Möllerstedt, hoofd van de audioafdeling van Teenage Engineering in een interview met Wired. “Het zal fascinerend zijn om te zien wat mensen met de 3d-modellen gaan doen, hoeveel ze deze zullen printen en of er ook iemand is die ze zal aanpassen naar eigen wens.”
Volgens Möllerstedt worden tegenwoordig vrijwel alle handleidingen digitaal verspreid en kan iedereen thuis een papieren versie van de handleiding printen. “Wij denken dat het zelfde zal gebeuren met accessoires zoals deze.” Möllerstedt denkt zelfs dat fabrikanten op den duur helemaal geen onderdelen meer zelf hoeven te maken als ze de CAD-bestanden online beschikbaar stellen zodat iedereen ze kan printen. Massa productie wordt overbodig en bedrijven hebben geen opslag voor onderdelen nodig en hoeven de producten niet meer te distribueren. Volgens Möllerstedt hoef je slechts je ontwerpen beschikbaar te bestellen.
De vraag is natuurlijk hoe andere fabrikanten hier mee zullen omgaan. Het initiatief van Teenage Engineering is prachtig en een teken aan de wand, maar niet alle fabrikanten zullen gratis het ontwerp van hun onderdelen online zetten. Want zelfs al bespaar je enorm doordat je zelf geen producten hoeft te fabriceren, het designteam moet ook betaald worden. Dat betekent dat andere fabrikanten mogelijk betaalde downloads van tekeningen online zullen zetten en de oorlog om copyright van digitale muziek en film naar de fysieke wereld van objecten verschuift.