Is jouw pin wel veilig?

Is jouw pin wel veilig?

24-08-2012 05:15 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Een heleboel pincodes zijn makkelijk af te kijken, zegt de TU/e. Lees hier hoe je dat voorkomt.

Twee studentes wiskunde uit Eindhoven hebben berekend welke pincodes veilig zijn en welke niet. Het gaat er daarbij om of aan de bewegingen van je hand tijdens het intoetsen de cijfers af te leiden zijn. Volgens Anne Eggels en Aukje Boef (what's in a name) is de combinatie 2580 de onveiligste code. Dit is namelijk het middelste rijtje van boven naar beneden. Dieven kunnen deze code gemakkelijk aflezen, omdat bij deze handbeweging maar 1 set van 4 cijfers past.

Bij elke serie handbewegingen past maar een beperkt aantal cijfercombinaties, blijkt uit het onderzoek PIN-Cracking. Met de mogelijkheid 3 maal te proberen is er best een kans dat een dief de code kraakt. Pincodes waar vier verschillende richtingen in zitten zijn zodoende het meest veilig. De code 1959 is relatief veilig.

Nu weet je dus of je pincode wel of niet veilig is. Daar zit je dan maar mooi mee, want lang niet alle banken laten je zelf de code kiezen. Klanten van de Rabobank mogen eenmalig wijzigen, met het risico dat je iets ergers zoals 2580 krijgt, zodat je nog verder van huis bent. ABN-Amro biedt een eigen keuze net als de creditcards van ING en Bijenkorf.

Bij het pinnen de code met de hand afschermen is zeker zinvol, aldus de wiskundemeisjes. Met drie vingers toetsen helpt ook, is in het tussenrapport te lezen. De twee TU/e-studenten kregen van hoogleraar dr. Tanja Lange een 8 voor hun opdracht.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s