Het hele web op een usb-stick?!

Het hele web op een usb-stick?!

21-08-2012 06:18 Laatste update: 28-04-2018 16:38

Amerikaanse wetenschappers sloegen de bits en bytes van een digitaal boek op in DNA.

Voor de meeste mensen is het al indrukwekkend dat je op het flashgeheugen van een e-reader honderden boeken kan opslaan. Dat valt in het niet bij een nieuw experiment van Harvard wetenschappers die de data van een boek opsloegen in DNA. Volgens hen zou je met deze technologie het hele web kunnen opslaan in apparaatje niet groter dan huidige usb-sticks. Niet alleen sloegen ze een boek op in DNA, ze konden het ook nog terug lezen.

Data bestaat uit nullen en éénen die de wetenschappers omzetten in de taal van DNA. DNA bestaat uit twee vervlochten strengen die met elkaar verbonden zijn door zogenaamde base-paren: adenine, thymine, guanine en cytosine die respectievelijk aangeduid worden met de letters A, T, G en C. De nullen en en éénen werden op papier vertaald naar de DNA base-paren. Het DNA van het boek bestond uit 55 duizend strengen die elk een stukje van de tekst bevatte.

DNA is al eerder gebruikt om informatie op te slaan. Volgens de Wall Street Journal ontwikkelden wetenschappers in de VS, Canada en Europa een manier om handelsmerken en geheime berichten in cellen te verwerken. Toen in 2010 het Craig Venter Instituut als eerste een synthetische cel creeërde, schreven de wetenschappers hun namen in de DNA code en voegde daar enkele literaire citaten en een url aan toe.

Jaren daarvoor hadden ingenieurs van Pacific Northwest National Laboratory in Washington een micro-organisme ontwikkeld dat Disney's tune "It's a Small World" in het DNA bevatte. Het DNA boekproject verschilt met voorgaande experimenten in dat de opslag niet in levende cellen maar in een reageerbuisje zat. Het DNA van levende cellen kan veranderen en de opgeslagen informatie zou kunnen verdwijnen. Het DNA in de reageerbuis kan eeuwen mee gaan.

De totale opgeslagen data in dit experiment was 5 megabyte en dat is zeshonderd maal zo groot als de hoeveelheid data die in voorgaande experimenten is opgeslagen.