Netwerk 0. biedt burgers centraal toegang tot overheidsdocumenten

Netwerk 0. biedt burgers centraal toegang tot overheidsdocumenten

23-07-2012 07:38 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Overheidsdocumenten opvragen is ondanks de Wet Openbaarheid van Bestuur een lastige, tijdrovende klus. Dat kan beter.

Overheidsdocumenten die niet openbaar online staan, kunnen via de Wet Openbaarheid van Bestuur opgevraagd worden. In de praktijk blijkt dat vaak een tijdrovende klus en levert het bovendien vaak niets op. Sommige documenten blijven geheim. Bovendien zijn de documenten die wel openbaar zijn, verspreid over allerlei sites waardoor het moeilijk zoeken en vinden is.

Netwerk 0. (nulpunt) wil dat makkelijker en toegankelijker maken door een platform aan te bieden waar de bezoeker centraal toegang krijgt tot overheidsdocumenten. Het idee is om met interesse-lijsten te gaan werken die automatisch nieuwe documenten toevoegt aan een lijst afhankelijk van de interesse voorkeuren van de gebruiker. Vervolgens kan je dan de documenten lezen, notities maken met een markeerstift en notities van andere mensen inzien. De documenten kunnen ook gedeeld worden via sociale netwerken.

De uitdaging ligt in het verzamelen van de documenten van de verschillende instanties en deze overzichtelijk van tags te voorzien. De initiatiefnemers zijn onder andere enkele mensen van designbureau Metahaven uit Amsterdam en freelance-journalist Brenno de Winter, die regelmatig documenten opvraagt via de Wet Openbaarheid van Bestuur. Zij werken samen met de instanties om de nieuwe Wet van Openbaarheid van Bestuur vorm te geven. De nadruk moet volgens de initiatiefnemers liggen bij het gebruik van open data waarbij het enorm helpt als de data als tekst te doorzoeken zijn.

Het zal echter nog wel even duren voordat het sociale netwerk 0. beschikbaar komt voor de Nederlandse burger. De initiatiefnemers vertelden Tweakers.net dat ze pas eind volgend jaar een eerste testversie verwachten. Vervolgens komt er eerst nog een bèta-versie voordat het platform toegankelijk wordt voor iedere Nederlandse burger. De eerste proof of concepts hopen de initiatiefnemers eind 2013 klaar te hebben.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s