Eerste indruk: Nexus 7

Eerste indruk: Nexus 7

28-06-2012 11:07 Laatste update: 28-04-2018 17:09

tonie

De Google Nexus is een kleine tablet met een degelijk scherm. Tonie mocht hem in San Francisco vast proberen.

Google is donderdag gestart met de online verkoop van zijn eerste tablet, de Nexus 7. Met zijn 7 inch scherm is hij kleiner dan de meeste tablets en dus geen echt alternatief voor de iPad. Maar niet iedereen vindt 10 inch een ideale maat. De Nexus 7 moet je vooral zien als een reactie op Amazons Kindle Fire, die werkt met een gestripte Android-versie en zeer scherp geprijsd is (199 dollar). De tablet is gericht op lezen van ebooks en digitale bladen, en het consumeren van muziek en films, uiteraard allemaal via de Amazon-diensten. In de VS is de Kindle Fire de populairste onder de Android-tablets, die sowieso qua verkoopaantallen nog altijd ver achter op de iPad lopen. Amazon ondermijnt de Android-opmars op tabletgebied, doordat de Kindle Fire niet met het gewone Android werkt.

Het gevolg is dat Google zelf maar een eigen tablet gaat verkopen, als stimulans voor de Android-market. Net als de Nexus One-smartphone enkele jaren geleden is de Nexus 7 in eerste instantie alleen te koop via de Google-site zelf. Bij de smartphone was dat geen succes, dus het is riskant dat Google het nu opnieuw zo doet, maar dan met een tablet. Maar het bedrijf moet iets doen om de concurrentie met Amazon op entertainmentgebied op te voeren.

Het duurt nog wel even voordat we hier de Nexus 7 in handen kunnen hebben, maar bij een bezoekje aan Google's I/O-conferentie in San Francisco was de tablet al te testen. Hij voelt niet als de dunste tablet met een dikte (10,5 mm), maar hij is wel vrij licht. De achterkant is van een rubberachtig materiaal met gaatjes erin en ligt best prettig in de hand. De schermrand lijkt vrij breed, maar dat voorkomt wel dat je duimen steeds het scherm aanraken.

Zeer belangrijk in elke tablet is het scherm. De Nexus 7 heeft een 7 inch ips-scherm dat er prima uitziet: helder genoeg, goed contrast, grote kijkhoeken. De 1280x800 resolutie is op dit formaat ook dik in orde. De quad-coreprocessor, de bekendeNvidia Tegra 3, zorgt voor voldoende rekenkracht. Het is de eerste 7 inch tablet met zo'n snelle chip. Zo ultrasnel als quadcore smartphones als HTC's One X en Samsungs Galaxy S II voelt hij niet, maar hij is zeker snel genoeg.

Google ziet het nut van camera's in tablets niet, zo lijkt het. Er is geen camera aan de achterkant en de 1,2 megapixel frontcamera is niet eens te gebruiken om zelfportretten mee te schieten, je kan hem alleen gebruiken voor videobellen. Chrome is de standaard browser op het apparaat, dat als een van de eerste tablets werkt met Android 4.1 Jelly Bean.

Verder valt op dat er relatief weinig opslagruimte is, 8 of 16 gb, wat ook niet uitbreidbaar is via geheugenkaartjes. Dat is jammer, maar nodig om de prijs te drukken. Voor wie graag zware games speelt, kan 16 gb al krap zijn. Uiteraard is ook bij games, net als bij andere vormen van entertainment, de toekomst aan 'streaming', maar streamen van games naar tablets staat nog in de kinderschoenen.

Mede door de kleine flashopslag kost de Nexus 7 evenveel als de Kindle Fire: vanaf 199 dollar (8 gb), of 249 dollar voor de 16 gb-versie. Over die prijs valt niet te klagen, want de Kindle Fire heeft natuurlijk vergeleken met de Nexus 7 gedateerde hardware. Amazon is nu weer aan zet. Het bedrijf kan reageren met een prijsdaling of een nieuwe versie. Een ding hebben beide, goedkope 7 inch-tablets gemeen: ze zijn voorlopig niet in Nederland te bestellen.

Dat geldt sinds kort wel voor de nieuwe Samsung Tab 2 7.0, ook een 7 inch tablet met 8 gb opslagruimte. Die Samsung-tablet heeft een tragere processor dan de Nexus 7 en een kleinere schermresolutie. Maar hij heeft wel een camera aan de achterkant, voor wie dat wel belangrijk vindt. De Tab 2 7.0 is wat betreft afmetingen gelijk aan de Nexus 7 en werkt met Android 4.0 (waarschijnlijk komt er een upgrade naar 4.1). Hij kost maar een paar tientjes meer dan de nieuwe Google-tablet. Maar met zijn relatief goede scherm en snelle chip is de Nexus 7 voorlopig de beste onder de 7 inch tablets.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s