Google Now is een pro-actieve versie van Siri

Google Now is een pro-actieve versie van Siri

28-06-2012 06:28 Laatste update: 28-04-2018 17:09

tonie

Na Apple en Samsung voegt Google aan Android 4.1 ook een spraakgestuurde assistent toe. Google Now kan zichzelf melden als het moet.

Android 4.1, dat Google woensdagavond in San Francisco presenteerde, krijgt een spraakgestuurde persoonlijke assistent die op natuurlijk taalgebruik reageert en met antwoorden komt. De functie, die Google Now heet, lijkt wat op Apple's Siri en Samsungs S Voice. Assistent werkt ook deels offline, in tegenstelling tot Siri.

Maar Google Now gaat wat verder dan die systemen van de concurrentie, waarmee online informatie wordt opgezocht door een vraag te stellen of telefoonfuncties worden gestart. Google Now is een breder concept dat gegevens over je dagelijkse routine, zoekgeschiedenis en ander gedrag gebruikt om je via een computerstem te alerteren. De spraakassistent kan op die manier bijvoorbeeld je navigatieroute verleggen als het op je dagelijkse weg van kantoor naar huis vast staat. Google Now kan per spraak ook informatie geven over restaurants of winkels waar je langs loopt.

Bij Siri moet je vaak zelf vragen stellen om vergelijkbare informatie te krijgen. Google Now biedt het zelf automatisch aan. Bij zoekresultaten op een vraag toont Google Now ook altijd een lijst met gerelateerde informatie. Google Now heeft 10 verschillende 'kaarten' die je op de hoogte houden van een bepaalde stand van zaken, van verkeersdrukte onderweg naar je werk, de volgende trein op het perron, de tussenstand van een sportwedstrijd van je favoriete team of het weerbericht.

Andere vernieuwingen in Android 4.1 zijn dat notificaties zijn uit te klappen zodat meer tekst en foto's te zien zijn. Ook zijn meer acties vanuit de notificaties uit te voeren zonder eerst naar de app te hoeven klikken. Google heeft ook verbeteringen doorgevoerd om het systeem vloeiender te laten werken en vertragingen in reageren op aanrakingen terug te brengen.

De Galaxy Nexus en de Motorola Xoom zijn de eerste apparaten die in juli al Android 4.1 krijgen. Andere fabrikanten kunnen de komende maanden updates gaan aanbieden.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s