
De Grote Bright DNA Test
Bright zoekt 7 vrijwilligers die hun DNA willen laten analyseren op onze kosten. In ruil vragen we inzage in je gedachten, gevoelens en onderzoeksgegevens.
Het leven is niet eerlijk. Al bij de geboorte verschillen we van elkaar door onze genen. Die genen uiten zich in je lengte, kleur haar, hoe goed je kunt ruiken en of je aanleg hebt voor obesitas. Al deze informatie ligt opgeslagen in ons DNA, in elke cel van ons lichaam. Van sommige genetische informatie kennen we de uitkomst, daar hoef je alleen maar voor in de spiegel te kijken. Maar hoe zit het met de aanleg voor bijvoorbeeld Alzheimer of longkanker? Als je nieuwsgierig bent, kun je het achterhalen met een DNA-test.
Bright ís nieuwsgierig. En dus staat voor me op tafel een plastic buisje. Het is de bedoeling dat ik erin spuug om het tot het streepje te vullen met mijn speeksel. Daarna stuur ik het in een bubbeltjesenvelop naar het Amerikaanse 23andMe in Los Angeles. Voor omgerekend zo'n 200 euro analyseren ze daar mijn DNA en geven ze me online inzicht in mijn genetisch profiel. Waar heb ik aanleg voor, en loop ik meer risico dan gemiddeld op het krijgen van bepaalde ziektes?
Vier jaar geleden werd de grens van duizend dollar voor het uitvoeren van een DNA-test doorbroken. Dat was een mijlpaal, daarvoor waren dergelijke testen onbetaalbaar en slechts het domein van wetenschappers. Je hoorde er eigenlijk alleen over in de vorm van een vaderschapstest, zoals ook gebruikt wordt in het tv-programma DNA Onbekend, of als bewijsmateriaal bij het oplossen van misdrijven.
De kosten voor zo’n DNA-test zijn inmiddels zo gedaald dat het binnen ieders bereik ligt er een uit te voeren. Waarom heb ik het dan niet eerder gedaan? Dat heeft eerder een emotionele dan rationele reden. Wil je de tot nu toe verborgen geheimen van je lichaam wel kennen? Maakt het niet alleen onnodig bezorgd? Want wat als eruit komt dat je inderdaad een verhoogde kans hebt op een hartaanval of trombose?
De een zegt: maak geen slapende honden wakker, ik wil niet de rest van mijn leven bezorgd zijn over iets waar ik misschien niet eens invloed op heb. De ander denkt: kennis geeft macht. Hoe meer kennis ik van mijn eigen lichaam heb, hoe meer invloed ik erop kan uitoefenen of hoe beter ik kan anticiperen. Zelfkennis raakt een behoefte. Niet voor niets wordt het vergaren van kennis over jezelf steeds makkelijker, denk aan de Fitbit en Jawbone Up.
Een DNA-test gaat net een stapje verder. Hoe ver? De uitkomst geeft in elk geval niet de voorspelling dat je op je 69ste overlijdt aan een hartaanval. Wel dat je wellicht een verhoogd of verlaagd risico hebt op trombose, aanleg hebt voor kaalheid, dat je gevoelig bent voor bepaalde medicijnen en stoffen als cafeïne, waar je voorouders vandaan komen en hoeveel Neanderthaler je in je hebt. Met de kanttekening dat je levensstijl (voeding, beweging, alcohol) vaak meer invloed heeft dan je genetische aanleg.
Doe mee! (als je durft)
Bright is nieuwsgierig naar de gevoelens, gedachten en gegevens die zo’n DNA-test oplevert. Hoe kunnen we dat beter onderzoeken dan samen met jou? We zijn op zoek naar zeven lezers die samen met ondergetekende dit experiment willen aangaan. Durf jij meer over jezelf te weten te komen? En wil je dat met ons delen? Zo gaat het in zijn werk:
Stap 1: Meld je aan voor de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright.nl
Stap 2: Vul vervolgens voor 1 maart dit deelnemersformulier in.
Stap 3: Uit de aanmeldingen kiezen we zeven winnaars.
Stap 4: Bright betaalt voor de winnaars alle kosten voor de DNA-test.
Stap 5: Jij geeft ons inzage in jouw resultaten en laat je interviewen over je gedachten, gevoelens en gegevens. Deze worden verwerkt tot artikelen die op Bright.nl worden gepubliceerd.
Op 1 maart benaderen we de winnaars.
Video player