Zes redenen om je Facebook-account te deleten

Zes redenen om je Facebook-account te deleten

09-05-2010 08:18 Laatste update: 28-04-2018 19:13

Edial Dekker

Het privacy-beleid van het grootste sociale netwerk ligt onder vuur. Zes redenen om je account op te heffen.

Hyves is uit, Facebook is in. Tenminste, dat is wat iedereen je wilt laten geloven. Maar het grootste sociale netwerk op aarde is in vele opzichten helemaal geen bedrijf waar je vrijwillig je persoonsgegevens aan toevertrouwt. Tenzij privacy uit is en het je helemaal niet uitmaakt wie jouw informatie in bezit heeft. Hier zijn zes redenen om je Facebook-account op te heffen en iets anders te gaan doen met je tijd:

1. De gebruikersovereenkomst is absurd.
Facebook is niet alleen eigenaar van je data, maar gaat nog veel verder. In de gebruikersovereenkomst staat letterlijk dat als je je account niet vaak genoeg bijwerkt, Facebook het recht heeft deze op te heffen. Want juist door deze data te gebruiken voor advertentiedoeleinden verdient Facebook geld aan de 400 miljoen actieve gebruikers.

2. Facebook verkoopt je informatie aan derden
De data die niet aan adverteerders wordt vrijgegeven, is toegankelijk via elke applicatie die je toestemming verleent. Dat betekent niet alleen dat Facebook controle verliest over jouw data, maar ook dat AL je informatie, ook je 'privé-informatie', eigenlijk publiek is. En met de invoering van Facebook's 'Social Graph', is dit alleen maar meer informatie geworden. En als Facebook geen kwade bedoelingen heeft, dan zijn er vast wel andere applicatiemakers die dat wel hebben.

3. Facebook laat je geen data exporteren
Als je ooit op het idee komt om te stoppen met Facebook en je wilt graag je foto's, teksten en contacten meenemen naar een andere plek, dan heb je een probleem. Facebook doet er alles aan om ervoor te zorgen dat je data op Facebook staat en er blijft. Het bedrijf gaat zelfs zo ver dat het claimt dat het overdragen van informatie illegaal is.

4. Marc Zuckerbergs geschiedenis
De 26-jarige directeur van Facebook, Marc Zuckerberg, is bepaald geen lieverdje. Veel mensen die Zuckerberg hebben gesproken zeggen dat hij bijzonder arrogant is en een vreemde persoonlijkheid heeft. Weinig mensen zullen de kans hebben om hem te ontmoeten, maar feit is wel dat hij zes jaar geleden e-mailaccounts van anderen heeft gehackt via Facebook. De verantwoordelijkheid om 400 miljoen persoonsgegevens te hebben is al moeilijk genoeg, zelfs zonder een dubieus verleden.

5. Facebook is technisch niet in orde
Afgelopen woensdag is de Facebook-chat tijdelijk op non-actief gezet omdat er een grote fout in de beveiliging van de website zat. De bug zorgde ervoor dat je de chatgesprekken van vrienden kon lezen. Maar er zijn meer veiligheidslekken, waardoor de kans groot is dat jouw informatie al lang in handen is van andere mensen.

6. Spam
'X heeft je uitgenodigd voor slecht feestje x op dag x' en 'X wil graag dat je fan wordt van X' wordt al snel vervelend. Helemaal als je ook nog eens vijf uitnodigingen per dag krijgt om iemands sla te bemesten in Farmville, iemands goudvis te voeren in Fishville en een crimelord in Mafia Wars te verslaan. En wees nou eerlijk, welke Facebook-applicatie is nou echt handig?

Als je overtuigd bent om je Facebook-account af te sluiten, kun je hier beginnen aan het vijftien-stappenplan om je account te verwijderen.

Update 1: als je wilt weten hoe de gebruikersovereenkomst van Facebook is veranderd in de laatste jaren, kun je deze infographic raadplegen.
Update 2: Het aantal mensen wat op Google naar 'How do I delete my Facebook' account groeit hard, er lijkt een nieuwe trend te zijn ontstaan.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s